Bijelo Polje: Održana centralna ceremonija povodom Dana bošnjačke zastave

“Ne tražimo ništa više od drugih, ali i ne pristajemo na manje prava od drugih. Ovo će Vijeće, kao institucija, biti podrška svim inicijativama koje teže, u partnerskom odnosu sa državom, da rade na poboljšanju društvenog i ekonomskog statusa, kolektivnih i pojedinačnih prava, zaštite identiteta, vjere, kulture i jezika manje brojnog naroda”, kazao je Mustafić

U Bijelom Polju, u organizaciji Bosnjačkog vijeća u Crnoj Gori, organizovano je centralna ceremonija tradicionalnog obilježavanja Dana bošnjačke zastave.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić kazao da bajrak za bošnjački narod predstavlja slobodu kao i simbol utemeljenja bošnjačke kulture i tradicije, istorijskog trajanja i narodnog jedinstva.

“Bošnjački narod želi da gradi svoju budućnost u evropskoj Crnoj Gori, demokratskoj zajednici slobodnih građana i ravnopravnih naroda i želi sarađivati sa svojim sunarodnicima u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Srbiji, na Kosovu, u Makedoniji, Turskoj, Zapadnoj Evropi, Americi.

Ne tražimo ništa više od drugih, ali i ne pristajemo na manje prava od drugih. Ovo će Vijeće, kao institucija, biti podrška svim inicijativama koje teže, u partnerskom odnosu sa državom, da rade na poboljšanju društvenog i ekonomskog statusa, kolektivnih i pojedinačnih prava, zaštite identiteta, vjere, kulture i jezika manje brojnog naroda”, kazao je Mustafić.

On je gostima, kao i članovima Vijeća, zahvalio na prisustvu i poželio još mnogo godina zajedničke borbe za jedinstvo bošnjačkog naroda u Crnoj Gori i regionu.

Skupu se obratio i član Izvršnog odbora BV, Fikret Kurgaš.

Svečanom podizanju zastave su pristovali Ervin Ibrahimović potpredsjednik Vlade Crne Gore, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, predsjednik Skupstine Ernad Suljević, predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović, predsjednik Skupstiine Almir Avdić, predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović, poslanici u Skupštini Amer Smailović i Damir Gutić, predstavnici društvenog i javnog života, potpredsjednik BV dr Bejto Šahmanović, predsjednik IO Mirsad Rastoder, raniji predsjednik BV Mirsad Džudžević i članovi Bošnjačkog vijeća Adnan Pepić, Adnan Muhović, Ermin Čindrak i Nadil Azemović i članovi Izvršnog odbora BV u Crnoj Gori.

Na inicijativu Bošnjačkog vijeća, isticanjem bošnjačke zastave, ovaj praznik obilježen je i u Rožajama, Plavu, Gusinju, Petnjici, Beranama, Pljevljima i Baru.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!