Luksemburžani najviše zarađuju, slijede Danci, Belgijanci, Francuzi…

Prošle godine prosječna satnica u industriji, uključujući sporedne troškove plata, iznosila je 44 eura, objavio je Savezni zavod za statistiku, piše Njemačka novinska agencija (dpa)

Plate u Njemačkoj su još visoke u poređenju s onima u većini drugih zemalja Evropske unije.

Prošle godine prosječna satnica u industriji, uključujući sporedne troškove plata, iznosila je 44 eura, objavio je Savezni zavod za statistiku, piše Njemačka novinska agencija (dpa).

To je 44 odsto više od prosjeka 27 zemalja Evropske unije koji iznosi 30,50 eura.S  ovom satnicom Njemačka je na četvrtom mjestu.

U uslužnom sektoru plate u Njemačkoj su bile 26 odsto iznad prosjeka EU. Tačnije, s 38 eura po satu rada Njemačka je na šestom mjestu.

Sve u svemu, njemački troškovi rada od 39,50 eura po satu u 2022. godini bili su oko 30 odsto iznad prosjeka EU i, kao i prethodnih godina, na sedmom mjestu.

Prema statistici, najviše plate bile su u Luksemburgu, 50,70 eura po satu, a slijede Danska, Belgija, Francuska, Holandija i Švedska, piše dpa.

Lani je najjeftiniji rad bio u Bugarskoj, tačno 8,20 eura po satu.

U poređenju sa 2021, troškovi rada u Njemačkoj porasli su za 5,6 odsto, nešto više od prosjeka EU (plus 5,2 odsto).

U 10 godina poskupjela je i radna snaga, pogotovo u istočnoj Evropi, prenosi Radiosarajevo.ba. U postocima su troškovi rada najviše porasli u Bugarskoj, Rumuniji, Litvaniji i Letoniji, gdje su se više nego udvostručili.

Najmanji porast cijene rada zabilježen je u Švedskoj i Italiji.

Grčka je bila jedina zemlja EU-a koja je prijavila niže troškove rada po satu 2022. godine u poređenju sa deset godina ranije (-7,6 odsto), piše Fenix.

Njemačka je po rastu cijena rada bila iznad prosjeka od 25 odsto u EU i bilježi plus od 29,5 odsto.

Foto: Printscreen/world money

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!