Uporište Wagnera sravnjeno sa zemljom: Ukrajinci prvi put koristili moćno američko oružje (VIDEO)

Na snimku se vide četiri efikasna i izuzetno jaka udara na zgrade u razorenom Bahmutu u kojima su bili wagnerovci i municija. JDAM komplet inače je pričvršćen na bombu opšte namjene tešku od 220 do 900 kilograma i tu “glupu” gravitacijsku bombu pretvara u precizne projektile navođene GPS sistemom

Joint Direct Attack Munition, skraćeno JDAM, satelitski su navođene američke bombe koje su nevidljivi bombarderi prvi put izbacili iznad Kosova 1999. godine, a zatim su se koristile i u ratovima nakon 11. septembra. Odavno se govori kako je Bidenova administracija Ukrajincima poslala ove precizne klizeće bombe povećanog dometa, no sad se prvi put pojavila i video snimak, prenosi Slobodna Dalmacija.

Na snimku se vide četiri efikasna i izuzetno jaka udara na zgrade u razorenom Bahmutu u kojima su bili wagnerovci i municija. JDAM komplet inače je pričvršćen na bombu opšte namjene tešku od 220 do 900 kilograma i tu “glupu” gravitacijsku bombu pretvara u precizne projektile navođene GPS sistemom. Još nema potvrde nezavisnih stručnjaka da se radilo o JDAM sistemu, ali da je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo povećalo ubojnu snagu, učinkovitost i sigurnost djelovanja potvrdio je nedavno general James Hecker, zapovjednik američkih vazdušnih snaga u Evropi, kao i Savezničkog vazdušnog zapovjedništva NATO-a, koji je kazao da je Ukrajina primila i uspješno koristi JDAM-ER.

Zavisno o visini i brzini aviona s kojeg se ispaljuje, JDAM bomba može putovati oko 26 kilometara prije nego što eksplodira. S pravom vrstom opreme, ukrajinski avioni potencijalno mogu nositi više JDAM-ova u jednoj misiji, baš kao što to rade ratni avioni SAD-a i NATO-a.

Od njihove prve borbene upotrebe u kasnim 1990-ima, JDAM-ovi su poboljšani i dodate su nove sposobnosti. Mogu raditi s raznim upaljačima koji kontrolišu hoće li eksplodirati iznad tla, na površini ili nakon što se ukopaju u zemlju. Jedan ažurirani komplet dodaje par krila koja se otvaraju nakon što se bomba ispusti, omogućujući joj da leti duže.

Zašto se već prije nisu koristile JDAM bombe u Ukrajini?

New York Times objašnjava da su se morali riješiti neki osnovni problemi hardvera i softvera: JDAM setovi nisu bili dizajnirani za upotrebu s ruskim bombama koje koristi Ukrajina, a ruski ratni avioni koje ima Kijev nisu mogli nositi američke bombe, niti ruski kompjuterski sistemi mogu elektronski komunicirati s američkim vođenim projektilima. Od kada se Poljska, pridružila NATO-u, neki njeni avioni MIG-29 su nadograđeni kako bi nosili zapadno oružje, što je zahtijevalo zamjenu njihovih sovjetskih kompjuterskih sistema. Poljska je pak početkom aprila isporučila prve lovce MiG-29 koje je obećala Ukrajini.

Izvor: “Jutarnji list”

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!