Užas: Dječak (13) umro nakon TikTok izazova, popio tablete protiv alergije, dobio napade, pao u komu i nakon šest dana umro

Nesretnog Jacoba porodica je, šest dana nakon kobnog izazova, morala isključiti s aparata za održavanje života jer dječakov mozak trajno izgubio sve životne funkcije. “Bilo je to previše za njegovo tijelo… Rekli su nam da može tako ležati, ali nikad neće otvoriti oči, nikad neće disati, smiješiti se, hodati ili govoriti… To mi je bio najgori dan u životu, ta spoznaja da moje dijete umire… Jacob je bio brižan i divan dječak, bio je u stanju svima uljepšati dan”, rekao je neutješan otac Justin Stevens

Jacob Stevens (13) iz Columbusa u američkoj saveznoj državi Ohio posljednja je žrtva koja je umrla od “Benadryl izazova” na TikToku. Njega su prijatelji snimili kako pije alarmantan broj tableta protiv alergije – njih čak 14 – nakon čega je dječak dobio napade, pao u komu te završio na respiratoru, a preminuo je šest dana kasnije.

Iz TikToka sad tvrde da su blokirali sva pretraživanja za “Benadryl Challenge”, prenosi Daily Mail.

“Porodici izražavamo naše najdublje saučešće. Nikad nismo vidjeli ovakav trending sadržaja na našoj platformi i godinama smo blokirali pretraživanja kako bismo obeshrabrili ponašanje koje kopira opasno ponašanje. Osim toga, TikTok ima i tim od 40.000 stručnjaka za sigurnost koji aktivno rade na uklanjanju bilo kakvog problematičnog sadržaja”, izjavio je u četvrtak portparol popularne kineske društvene platforme.

This is my 13 year old son who is fighting to stay alive.Thos is due to the tik tok benedryl challenge . He and a couple…

Posted by Justin Stevens on Saturday, April 8, 2023

Sporan “Benadryl Challenge” potiče učesnike da uzmu desetak ili više antihistaminika – što je ekvivalentno dozi šest puta većoj od preporučene – kako bi izazvali halucinacije. A nakon što je smrtonosan izazov postao viralan, reagovali su i mnogi stručnjaci.

“Ako mene pitate, taj izazov je prava smrtonosna zamka. Posljednja tragedija to i dokazuje. Ovo je upozorenje svim roditeljima, neka paze na svoju djecu. Uzimanje prevelikih doza Benadryla ili drugih antihistaminika može izazvati srčane probleme, napade, ali i smrt. Uzimajte lijekove samo onako kako je propisano. Roditelji, pobrinite se da zaključate lijekove, osobito one koji se izdaju bez recepta, pobrinite se da isti nisu lako dostupni djeci”, apelovala je dr Jen Caudle iz Philadelphije.

Nesretnog Jacoba porodica je, šest dana nakon kobnog izazova, morala isključiti s aparata za održavanje života jer dječakov mozak trajno izgubio sve životne funkcije.

“Bilo je to previše za njegovo tijelo… Rekli su nam da može tako ležati, ali nikad neće otvoriti oči, nikad neće disati, smiješiti se, hodati ili govoriti… To mi je bio najgori dan u životu, ta spoznaja da moje dijete umire… Jacob je bio brižan i divan dječak, bio je u stanju svima uljepšati dan”, rekao je neutješan otac Justin Stevens pa se obratio drugim roditeljima riječima:

“Pratite što vam djeca rade na tim telefonima. Razgovarajte s njima o svemu. Želim da svi znaju za Jacoba… Moja porodica sad ima novu životnu misiju, pobrinuti se za to da se slična tragedija nikad više ne ponovi”.

Stevensovi su odmah zatražili da se postave dobna ograničenja na lijekove kao što je Benadryl, koji se mogu dobiti bez recepta. Takođe žele da TikTok nametne dobno ograničenje za stvaranje računa, prisiljavajući korisnike da daju identifikaciju prije nego što im se dopusti pristup platformi.

Slučaj je komentarisala i kompanija Johnson & Johnson, koja proizvodi Benadryl.

“Ovaj iznimno zabrinjavajući i opasan trend treba odmah zaustaviti. Velike količine Benadryla mogu izazvati napade, a posebno probleme sa srcem”, upozorio je Scott Schaeffer, direktor Centra za informacije o otrovima i lijekovima u Oklahomi.

A Jacob nije prvi koji je umro od izazova na TikToku. Godine 2020. Chloe Marie Phillips (15) iz Oklahome takođe je preminula nakon što se predozirala Benadrylom.

Foto: Jacob Stevens (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!