Cure detalji o fijasku Trumpove omiljene televizije: Šok i nevjerica proširili su se krcatom sudnicom…

Kanadska tehnološka kompanija tužila je Fox News za klevetu zbog laži oko ispravnosti njihovih proizvoda; glasačkih mašina i softvera za obradu izbornih rezultata, nakon što se ispostavilo da je zlatna koka te medijske kuće, Donald Trump, izgubio na predsjedničkim izborima 2020. u korist demokrata Joea Bidena. Dominion je tvrdio da su izrečene laži zadale velik udarac njihovu poslovanju, zbog čega je tražio pozamašan iznos od 1,6 milijardi dolara

Fox News ipak se nagodio s kompanijom Dominion Voting Systems, i to za vrtoglavih 787,5 miliona dolara, čime je omiljena medijska kuća američkih konzervativaca neslužbeno priznala krivicu za širenje teorija zavjere o izbornoj prevari 2020. Epilog je to procesa od kojeg se očekivalo da će definisati buduća “pravila igre” medijskog izvještavanja tokom predsjedničkih kampanja u demokratskim zemljama.

Podsjetimo, kanadska tehnološka kompanija tužila je Fox News za klevetu zbog laži oko ispravnosti njihovih proizvoda; glasačkih mašina i softvera za obradu izbornih rezultata, nakon što se ispostavilo da je zlatna koka te medijske kuće, Donald Trump, izgubio na predsjedničkim izborima 2020. u korist demokrata Joea Bidena. Dominion je tvrdio da su izrečene laži zadale velik udarac njihovu poslovanju, zbog čega je tražio pozamašan iznos od 1,6 milijardi dolara.

“Sud je utvrdio da su neke izjave, koje smo na svojoj platformi svojevremeno emitovali o kompaniji Dominion, ipak bile pogrešne”, stoji u šturom službenom saopštenju najgledanije kabovlske mreže u SAD-u. Međutim, Fox News nije dužan da se javno izvini svojim gledaocima zbog obmana koje su im bile hotimično plasirane.

“Laži imaju svoje posljedice”, slavodobitno je zaključio Justin Nelson, advojak koji je zastupao kompaniju Dominion, ispred sudnice u saveznoj državi Delaware, u kojoj je tokom sljedećih sedmica trebala da bude održana parnica.

Šok i nevjerica proširili su se krcatom sudnicom nakon što je sudija Eric Davis prisutne obavijestio da su stranke u posljednjem trenutku prije početka suđenja ipak uspjele postići sporazum o nagodbi. Naime, parnica je imala potencijal da postane pravni medijski spektakl. Delaware je jedna od saveznih država koja kamerama garantuje pristup sudnici, a s obzirom na to da se najavljivalo svjedočenje gotovo svih prominentnih voditelja Fox Newsa, pa čak i samog mogula Ruperta Murdocha i njegovog sina Lachlana, konkurentske televizijske kuće nisu se trudile sakriti oduševljenje sadržajem koji im se nudio na dlanu.

Da je priča kojim slučajem otišla još koji korak dalje, američkoj bi se javnosti predstavio čak i onaj dokazni materijal koji su pravni zastupnici Fox Newsa do sada uspjeli zadržati zapečaćen, uz obrazloženje da bi se objavom kompromitovala poslovna tajna medijske kuće.

“Dominion je sakupio uistinu nevjerovatnu količinu dokaznog materijala kojim se potvrdilo da je uredništvo hotimice obmanjivalo svoju publiku zbog gledanosti. Razumljivo je da advokatski tim Fox Newsa nije želio da dokazni materijal u svojoj cijelosti postane dostupan američkoj javnosti jer bi time nepovratno narušili kredibilitet svoje medijske kuće”, objasnio je NYT-ju Carl Tobias, profesor prava na Univerzitetu Richmond.

“Ovo je, bez sumnje, bio najjači slučaj tužbe za klevetu koji smo ikada vidjeli da se vodio protiv neke medijske kuće”, komentarisala je RonNell Andersen Jones, profesorica prava na Univerzitetu Utah, cijelo brdo čvrstog dokaznog materijala, naglasivši kako je njoj najčudnije to što je Fox Newsu toliko dugo trebalo da se nagodi. Jones smatra da su eventualnom ranijom nagodbom mogli izbjeći javni linč nastao nakon što je u sklopu dokaznog materijala slučaja objavljena prepiska zaštitnih lica Fox Newsa, kojom je postalo jasno da čak ni voditelji i urednički kolegijum te mreže privatno nisu vjerovali u teorije zavjere o izbornoj prevari u koje su, gledanosti radi, uvjeravali svoju publiku. Zbog toga će sada morati platiti gotovo polovinu iznosa koji je od njih inicijalno bila tražila kanadska kompanija Dominion Voting Systems.

“Kako god se okrenulo, riječ je o uistinu ogromnom iznosu koji treba podmiri nezavisno o tome što ga Fox News vjerovatno ima, rijetko koja kompanija na svijetu ne bi osjetila da je preko noći postala lakša za gotovo 800 miliona dolara”, rekao je WSJ-u Dough Arthur, analitičar Huber Researcha.

No, to je tek prva od tužbi za klevetu koja se vodi protiv Fox Newsa zbog širenja laži o izbornoj prevari 2020. Tehnološka kompanija Smartmatic je u februaru 2021. pokrenula vlastitu parnicu protiv te kablovske televizije, takođe zbog širenja lažnih informacija o ispravnosti njihovih proizvoda koji je naštetio njihovom poslovanju. Od Fox Newsa traže čak 2,7 milijardi dolara, a nagodba s Dominion Voting Systemsom mogla bi im dati samo još više vjetra u leđa.

Zanimljivo, vijest o tome da je Fox News pristao isplatiti jednu od najvećih nagodbi u isroriji parnica za klevetu i time, de facto, priznao vlastitu krivicu, glavna je vijest na svim medijima osim na samome Fox Newsu. U četiri sata programa na toj kablovskoj mreži, nagodba se spominjala šturo, tek usput. Fokus programa većine dana bio je na omiljenim temama njihovih gledalaca; ilegalnoj migraciji i stvarnom porijeklu koronavirusa koji je izazvao pandemiju covida-19.

Izvor: “Jutarnji list”

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!