Posada broda na kome je kapetan Baranin spasila djevojku u Atlantskom okeanu (VIDEO)

“Sedamnaestogodišnja djevojka nestala u moru na dasci za veslanje kod Praja do Koeljo, Vila Real do Santo Antonio, Algarve, pronađena je živa, desetinama milja od mjesta gde je nestala. Djevojku iz Azeitaoa (okrug Setubal) spasao je trgovački brod u prolazu u 17.30. Erica Viccente, spašena djevojka, patila je od povišene hipotermije i transportovana je helikopterom sa broda pravo u bolnicu Faro”, naveli su portugalski mediji

Članovi posade teretnog broda kompanije MSC, na kome je kapetan Baranin Željko Boljević, spasili su sedamnaestogodišnju djevojku na 25 milja od portugalske obale. Kapetan Boljević za Primorski portal je potvrdio da je posada broda spasila djevojku čiji je nestanak prijavljen dan ranije.

“Djevojka je bila svjesna, ali smrznuta jer je skoro 24 sata provela na dasci, na oko 25 milja odobale. Djevojka je dan i noć provela na otvorenom moru”, kazao je Boljević za Primorski portal.

Kada se na dasci za veslanje otisnula na pučinu, sigurno nije ni slutila da će doživjeti pravu dramu koja ima srećan kraj zahvaljujući posadi teretnog broda “REEF”.

To se dogodilo na pravoslavni Vaskrs oko 18 časova, prenosi CdM.

Udarna vijest u portugalskim medijima je informacija da je posada broda “REEF” spasila maloljetnu djevojku čiji je nestanak prijavljen dan ranije.

“Sedamnaestogodišnja djevojka nestala u moru na dasci za veslanje kod Praja do Koeljo, Vila Real do Santo Antonio, Algarve, pronađena je živa, desetinama milja od mjesta gde je nestala. Djevojku iz Azeitaoa (okrug Setubal) spasao je trgovački brod u prolazu u 17.30. Erica Viccente, spašena djevojka, patila je od povišene hipotermije i transportovana je helikopterom sa broda pravo u bolnicu Faro”, naveli su portugalski mediji.

Sve navedeno potvrdio je iskusni kapetan Boljević koji ističe zadovoljstvo što su uspjeli da spasu mladi život.

“Vjetar i struje su dasku na kojoj je bila djevojka odnijeli 25 milja od obale. Članovi naše posade su primjetili djevojku koja je poslednjim atomima snage tražila pomoć. U akciji spašavanja učestvovali su prvi oficir palube Aleksandar Antović iz Crne Gore i drugi oficir Di Constanzo Giovan Batista iz Italije. Na brodu smo djevojci ukazali prvu pomoć, utoplili je, dali napitke, hranu, toplu odjeću. Smrzla se jer je dugo vremena bila na vodi u kupaćem kostimu. Cijelu noć, skoro 24 sata na vodi.

Koliko smo oduševljeni što smo spasili djevojku, takođe smo zadivljeni i organizacijom portugalskih vlasti. Kada sam obavjestio njihov centar u Lisabonu, za nepuni sat vremena stigao je helikopter, policijski patrilni brod, u blizini je bio i vojni brod. Djevojka je helikopterom transportovana u portugaslu bolnicu Faro”, kazao je kapetan Boljević.

Boljević je u dugoj pomorskoj karijeri koja traje 35 godina imao i ranije akcije spašavanja. Pamti kako su spasili člana posade u blizini Brazila. Kapetan je duge plovidbe 27 godina. Boljević je prepoznat kao zapovjednik koji je brojnim mladim pomorcima dao preporuke i omogućio im da se ukrcaju na brodove.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!