Rojters: Procureli dokument tvrdi da je Srbija pristala da naoruža Ukrajinu

Grafikon je naveo da je Srbija odbila da pruži obuku ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati ubojitu pomoć ili ju je već isporučila. Takođe i da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da u budućnosti obezbijedi oružje Ukrajini. Dokument nosi oznaku “Tajno” i NOFORN, čime se zabranjuje distribucija stranim obavještajnim službama i vojsci. Datiran je 2. marta, i utisnuto je pečatom kancelarije Združenog načelnika štabova SAD-a

Srbija, rijetka zemlja u Evropi koja je odbila da sankcioniše Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, pristala je da isporuči oružje Kijevu ili ga je već poslala, navodi se u povjerljivom dokumentu Pentagona, objavio je 12. aprila Rojters.

Dokument u koji je Rojters imao uvid, rezime odgovora evropskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnu obuku i “ubojitu pomoć” ili oružje, dio je desetine povjerljivih dokumenata objavljenih na internetu posljednjih nedjelja, što bi, kako se navodi, moglo da bude najozbiljnije odavanje američkih tajni posljednjih godina.

ŠTA STOJI U DOKUMENTU?

Pod naslovom “Evropa – Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine”, dokument u obliku grafikona navodi “procjenjene stavove” 38 evropskih vlada kao odgovor na ukrajinske zahtjeve za vojnu pomoć.

Grafikon je naveo da je Srbija odbila da pruži obuku ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati ubojitu pomoć ili ju je već isporučila. Takođe i da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da u budućnosti obezbijedi oružje Ukrajini.

Dokument nosi oznaku “Tajno” i NOFORN, čime se zabranjuje distribucija stranim obavještajnim službama i vojsci. Datiran je 2. marta, i utisnuto je pečatom kancelarije Združenog načelnika štabova SAD-a.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi autentičnost dokumenta.

Kabinet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ukrajinska ambasada nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar Rojtersa.

Pentagon takođe nije odmah odgovorio na pitanja Rojtersa o referenci tog dokumenta na Srbiju i ranije je odbio da komentariše bilo koji od dokumenata koji su procureli.

Vlast, predvođena Vučićem, zalagala se za neutralnost u ratu u Ukrajini, uprkos dubokim istorijskim, ekonomskim i kulturnim vezama zemlje sa Rusijom.

“Ako je ovaj dokument tačan, on ili pokazuje Vučićevu dvoličnost u odnosu na Rusiju ili je pod ogromnim pritiskom Vašingtona da isporuči oružje Ukrajini”, rekao je za Reuters Januš Bugajski, stručnjak za istočnu Evropu iz Džejmstaun fondacije (Jamestown Foundation), instituta za spoljnu politiku.

Ministarstvo pravde istražuje curenje, dok Pentagon procjenjuje štetu nanijetu nacionalnoj bezbjednosti SAD.

Tabela Pentagona, dodaje Rojters, je podijelila odgovore na ukrajinske zahtjeve za pomoć u četiri kategorije: zemlje koje su se obavezale da će obezbijediti obuku i ubojitu pomoć; zemlje koje su već obezbijedile obuku, smrtonosnu pomoć ili oboje; zemlje sa vojnom sposobnošću i političkom voljom “da obezbijede buduću ubojitu pomoć”.

Austrija i Malta su bile jedine dvije zemlje sa “Ne” u sve četiri kategorije.

MINISTAR ODBRANE TVRDI DA SRBIJA NE NAORUŽAVA UKRAJINU

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je za agenciju Tanjug da “Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta”.

Ministarstvo odbrane Srbije nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa.

“Nekome je očigledno cilj da destabilizuje našu zemlju i da je uvuče u konflikt u kome nećemo da učestvujemo. Mi se dosljedno držimo naše utvrđene politike”, rekao je Vučević za Tanjug.

Ministar je napomenuo da je po ko zna koji put objavljena laž da Srbija prodaje oružje Ukrajini.

“Više od deset puta smo demantovali te neistine i evo, učinićemo to opet. Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta”, rekao je Vučević.

Ministar je izjavio i da Srbija prodaje oružje trećim stranama, koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njim.

“Uvijek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav volšeban način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom. To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja. Ponavljam, Srbija nije slala oružje Ukrajini i sve što je objavljeno na tu temu su neistinite spekulacije”, rekao je Vučević.

“KRUŠIK” U MARTU DEMANTOVAO ISPORUKE

Objavljivanje grafikona dolazi nešto više od mjesec dana nakon što je u dokumentima postavljenim na proruskom kanalu u aplikaciji za globalnu razmjenu poruka Telegram navodno prikazana isporuka srpskih raketa Grad 122mm Kijevu u novembru.

Dokumenti su uključivali manifest pošiljke i sertifikat krajnjeg korisnika ukrajinske vlade.

Moskva je u martu saopštila da je od Beograda zatražila zvanično objašnjenje navodnih isporuka, prenijela je državna novinska agencija TASS citirajući izjavu portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

Proizvođač oružja “Krušik” iz Valjeva demantovao je da je Ukrajini poslao rakete ili drugo oružje. Vučić je te navode nazvao “notornom laži”.

“Nismo izvezli nikakvo oružje ili municiju u Rusiju ili Ukrajinu”, rekao je on tokom posjete Kataru 5. marta.

Rojters je naveo da nije mogao nezavisno da potvrdi autentičnost dokumentacije pošiljke objavljene na Telegramu.

Od početka rata u februaru prošle godine, Vučić je pokušavao da izbalansira bliske veze sa Moskvom sa ciljem pridruživanja Evropskoj uniji.

Srbija je jedina među 44 zemlje u Evropi koja odbija sankcije Rusiji.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Ilustracija (YouTube/Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!