Zlatko Vujović za Glas Amerike: Predsjednički izbori bili su referendum o Đukanoviću (VIDEO)

Vujović kaže da nakon pobjede Milatovića na predsjedničkim izborima “očekuje određenu harmonizaciju spoljne politike Crne Gore sa spoljnom politikom i uopšte politikom Begrada, ali do granice direktnog nesukobljavanja sa zapadnim partnerima”.
“Znači, neće to eskalirati do povlačenja priznanja Kosova, ali, sa druge strane, hoće da će se odgađati neke odluke, da će se ući u Otvoreni Balkan, ukoliko ova vladajuća koalicija opstane. Mislim da će se i ignorisati proces pregovora sa EU”, smatra Vujović.

Analitičar Zlatko Vujović za Glas Amerike kaže da su predsjednički izbori u Crnoj Gori bili “referendum o Đukanoviću”, te da je “ogroman broj građana glasao protiv njega”, ukazujući da se “ishod predsjedničkih izbora može odraziti i na rejting DPS-a i partija te grupacije na parlamentarnim izborima”.

Vujović, međutim, vjeruje da će, kako navodi, “turbulencije biti snažnije među partijama koje su podržale Milatovića”, koje će, kako smatra, “imati veliki problem da vrate birače koje su pozvali da podrže Milatovića”.

“Ogroman procenat podrške Milatoviću došao je od strane birača koji su na posljednjim parlamentarnim izborima 2020. podržali koaliciju predvođenu DF-om, Demokratama, GP URA, što znači da će se to dramatično odraziti na rejting tih političkih partija. To je za parlamentarnu većinu težak poraz i imaće veliki problem da birače koje su pozvali da podrže Milatovića vrate nazad. Te partije, posebno URA i SNP će imati veliki problem i da prežive parlamentarne izbore, ukoliko ne budu dio nekih većih koalicija”, smatra Vujović.

Vujović, takođe, ukazuje da je “podrška partija većine Milatoviću bila stvarna”, ali nagašava da je “objektivno teško i da su one mogle da veliki broj svojih birača spriječe da to urade”.

Prema njegovim riječima “vladajuća većina bi, ukoliko bi se sada održali parlamentarni izbori, snosila teške posljedice uspjeha Milatovića na ovim izborima”.

“Za očekivati je da je Milatović nešto obećao. Sa pozicije predsjednika najrealnije je to da odgodi izbore, da promijeni datum održavanja sa pozicije predsjednika, promijeni, povuče Ukaz …potpuno otkazivanje izbora i možda određivanje mandatara”, kaže Vujović i dodaje:

“Ne znamo što im je obećao, možda i nije.., ali zvuči apsurdno da u susret izborima koji su ovako blizu nije baš ništa obećao. Možda formiranje zajedničke vlasti nakon izbora bez obzira na ishod ….ali ono što je jasno je da se svi u parlamentarnoj većini boje parlamentarnih izbora. Iz njihove perspektive najbolje što bi moglo da im se desi jeste da se izbori odgode”kaže on.

Vujović, takođe, smatra da bi odgađanje izbora bilo “na štetu Milatovićeve patrije, ali možda ne i na njegovu štetu”.

“Iz razloga što bi odgađanje izbora uticalo na jačanje njeove pozicije unutar partije, posebno u odnosu na gospodina Spajića, jer bi Spajić bio predsjednik partije, ali ne bi imao nijednu državnu funkciju”, smatra Vujović.

Vujović kaže da nakon pobjede Milatovića na predsjedničkim izborima “očekuje određenu harmonizaciju spoljne politike Crne Gore sa spoljnom politikom i uopšte politikom Begrada, ali do granice direktnog nesukobljavanja sa zapadnim partnerima”.

Znači, neće to eskalirati do povlačenja priznanja Kosova, ali, sa druge strane, hoće da će se odgađati neke odluke, da će se ući u Otvoreni Balkan, ukoliko ova vladajuća koalicija opstane. Mislim da će se i ignorisati proces pregovora sa EU”, smatra Vujović.

Idi na VRH
error: Content is protected !!