Vozač Ubera pokupio čovjeka iz bolnice, čuo njegovu tužnu priču pa mu – donirao bubreg!

Vozač Ubera učinio je dobro djelo doniravši bubreg potpunom neznancu kojeg je vozio kući iz bolnice, piše Daily mail.

Tim Letts je 2021. vozio Uber u okrugu Cape May, u New Jerseyju te je dobio nalog da ispred centra za dijalizu u bolnici Christiana pokupi 73-godišnjeg Billa Sumiela. Sumiel je bio u očajničkoj potrebi za transplantacijom bubrega jer je patio od zatajenja bubrega, stanja koje je bilo posljedica dijabetesa.

Tokom vožnje, Sumiel je 33-godišnjem vojnom veteranu Lettsu ispričao o svojim zdravstvenim problemima, podijelivši s njim da je u potrazi za bubregom već tri godine. Nije ni sanjao što će se sljedeće dogoditi.

“Otprilike na pola puta kući, nakon što smo razgovarali cijelim putem i polako postali prijatelji, Tim mi je rekao da misli ‘da me Bog s razlogom poslao u njegov automobil'”, rekao je Sumiel.

“Rekao mi je da zapišem njegovo ime i broj, ali ja sam se toliko tresao da sam jedva to i uspio”, dodaje.

Kako bi transplantacija bila uspješna, primatelj i donor moraju imati kompatibilne krvne grupe, tipizaciju tkiva i unakrsno podudaranje. To se utvrđuje krvnim pretragama. Srećom, Tim i Bill su bili kompatibilni te su njihove operacije prošle uspješno.

Nije potrebno napominjati da su njih dvoje od tada veliki prijatelji. Sumiel sudbonosan trenutak koji se dogodio naziva čudom, a Letts tvrdi da je presretan jer je nekome mogao dati dar života.

“Davanje bubrega je dar života i osjećam se jako sretnim što imam taj dar. Svoj život mogu vratiti u normalu, a rehabilitacija koja mi je pružena u bolnici me svaki dan sve više tome približava”.

Letts se naknadno preselio u Njemačku, ali je ostao u kontaktu sa 73-godišnji prijateljem. Objasnio je i kako se odlučio za ovako plemenit potez.

“Nisam se kasnije na cesti htio pogledati u ogledalo i pomisliti: – Vau, čovječe, loš si. Mogao si nešto učiniti, a nisi, jer si se bojao ili jer si dopustio drugim ljudima da te odgovore od toga”, prisjetio se.

“Dobri ljudi trebaju dobre ljude koji će stati uz njih i nemojte se nazivati ​​dobrom osobom ako niste voljni pomoći drugima”, dodao je Letts, prenosi Slobodna Dalmacija.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!