Dijaspora iz Njemačke traži: Milatović da se izjasni da li smatra da je Radovan Karadžić ratni zločinac i o genocidu u Srebrenici

“Uzimajući navedenu posvećenost vladavini prava u obzir, a u svrhu obavještavanja pripadnika crnogorske dijaspore koji imaju pravo glasa na predstojećim izborima u Crnoj Gori, da li predsjednički kandidat Milatović dijeli evropske vrijednosti u smislu priznavanja činjenica utvrđenih presudama nadležnih međunarodnih sudova (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud u Hagu), javno mu se upućuju gore-navedena pitanja”, poručila je Ličina.

Predizborna koordinacija eMDe Alijanse-Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj uputila je pitanja Jakovu Milatoviću, kandidatu za predsjednika Crne Gore na predstojećim izborima koji će u drugom krugu biti održani dana 02.04.2023. godine, uz molbu za jasne i precizne odgovore, bez političkih tonova, obzirom da, kako su istakli, oni nijesu politička organizacija.

U saopštenju, koje potpisuje predsjednica Emira Ličina, od Milatovića traže da odgovori na dva pitanja.

“Da li smatrate da je Radovan Karadžić ratni zločinac? Da li se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid nad Bošnjacima?”, pitaju crnogorski državljani na privremenom radu u Njemčkoj.

“Nadamo se brzom odgovoru, iz prostog razloga što se radi o temama na koje svaki građanin Balkana ima mišljenje i stav, a posebno smatramo da ih jedan predsjednički kandidat mora imati” – Emira Ličina

Milatović, poručuju, u svojim javnim istupima u okviru predizborne kampanje ističe svoju snažnu posvećenost evropskim vrijednostima.

“Kao vizija političke organizacije čiji je kandidat gdin Milatović ističe se ostvarivanje Crne Gore kao ‘suverene, stabilne, bezbjedne, ekonomski jake države, zasnovane na vladavini prava, koja je punopravni član Evropske unije’.

Uzimajući navedenu posvećenost vladavini prava u obzir, a u svrhu obavještavanja pripadnika crnogorske dijaspore koji imaju pravo glasa na predstojećim izborima u Crnoj Gori, da li predsjednički kandidat Milatović dijeli evropske vrijednosti u smislu priznavanja činjenica utvrđenih presudama nadležnih međunarodnih sudova (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud u Hagu), javno mu se upućuju gore-navedena pitanja”, poručila je Ličina.

Budući da su stavovi drugog predsjedničkog kandidata u pogledu sadržaja gore-navedenih pitanja prilično jasni, ova pitanja upućuju, dodaju, samo predsjedničkom kandidatu Milatoviću.

“Nadamo se brzom odgovoru, iz prostog razloga što se radi o temama na koje svaki građanin Balkana ima mišljenje i stav, a posebno smatramo da ih jedan predsjednički kandidat mora imati”, zaključila je Ličina.

Foto: Evropa sad i privatna arhiva

Idi na VRH
error: Content is protected !!