Fejzić: Naše trajanje svjedoči da su naši preci iz iskušenja izlazili jači i bolji, pravedniji i bogobojazniji

“Neka ovaj mjesec, u kojem su blagdani i naših komšija hrišćana, bude dodatni podstrek opštoj solidarnosti, umjerenosti i razumijevanju! Neka Stvoritelj bude uz sve pravedne ljude i neka naša djela budu od koristi svima nama i cijelome ummetu”, piše u čestitki Fejzića

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić, uputio je poruku svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana.

“Draga braćo i sestre, s mladim mjesecom nastupa nam Ramazan – mjesec Kur’ana i posta, u kojem je Stvoritelj najbliži svome stvorenju. Mjesec u kojem predanost Bogu raspršava ovozemaljske strahove, milost nadvladava grijehove, a odricanje i strpljivost krunišu se obećanim uspjehom.

U Ramazanu su objavljene prve Kur’anske riječi: “Čitaj, uči, proučavaj!” One nas obavezuju na znanje i nauku, na jasno razdvajanje činjenica od manipulacija, iskustva od obećanja, istine od postistine. U vremenu konzumerizma koji živimo sreća je u onome što nemamo a za čim čeznemo, korak ispred nas a uvjek nedostižna. Ramazan nas uči da sreću tražimo u zahvalnosti Allahu, dž.š., na onome što već imamo i prepoznamo blagodati koje su nam date. Uči nas da je sreća ljubav prema Bogu i ljudima, lijepa riječ i pružena ruka nevoljniku.

Uzvišeni nam u Kur’anu kaže da će nam uvećati svaku blagodat koju prepoznamo i na kojoj Mu budemo zahvalni. Budimo Mu onda zahvalni na miru i slobodi!

Dragi vjernici, Naše trajanje svjedoči da su naši preci iz iskušenja izlazili jači i bolji, pravedniji i bogobojazniji. Ramazan je pravo vrijeme, a post najbolji način da se i mi danas, duhovno osnaženi, izborimo sa savremenim izazovima. U Allahovu naklonost na tom putu nema sumnje!

Neka ovaj mjesec, u kojem su blagdani i naših komšija hrišćana, bude dodatni podstrek opštoj solidarnosti, umjerenosti i razumijevanju!

Neka Stvoritelj bude uz sve pravedne ljude i neka naša djela budu od koristi svima nama i cijelome ummetu.

Činimo dovu Allahu, dž.š., da nam primi post i da nas u blagom mjesecu obaspe milošću i oprostom. U to ime, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori srdačno čestitam: Ramazan šerif mubarek olsun”, piše u čestitki Fejzića.

Foto: Rifat Fejzić (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!