Sin (15) poljske političarke se ubio nakon što su mediji otkrili da je bio žrtva pedofila

Juče je u poljskom parlamentu održan minut ćutanja tokom sahrane 15-godišnjaka. Mikolaj je izvršio samoubistvo nekoliko nedjelja nakon što je Radio Ščećin, dio državne mreže Poljskog radija, otkrio detalje o žrtvama u izvještaju o osuđenom pedofilu, čime je omogućeno da se Filiks lako javno identifikuje

Pravo i pravda (PiS), vladajuća partija u Poljskoj, našla se na udaru kritike zbog smrti 15-godišnjeg sina opozicione poslanice, koji je izvršio samoubistvo nakon što je identifikovan kao žrtva pedofila u izvještaju državne radio stanice.

Magdalena Filiks, predstavnica Građanske platforme, objavila je prošle nedjelje da je njen sin Mikolaj preminuo.

Juče je u poljskom parlamentu održan minut ćutanja tokom sahrane 15-godišnjaka. Mikolaj je izvršio samoubistvo nekoliko nedjelja nakon što je Radio Ščećin, dio državne mreže Poljskog radija, otkrio detalje o žrtvama u izvještaju o osuđenom pedofilu, čime je omogućeno da se Filiks lako javno identifikuje, piše Index.hr.

Radio je prošlog decembra otkrio starost maloljetnika i da je jedna od žrtava sin poslanika. Naveli su i da je osuđeni, kome je suđenje 2021. godine održano iza zatvorenih vrata u cilju zaštite njegovih žrtava, bivši član Građanske platforme i kandidat na izborima i LGBT aktivista. Priču su naknadno prenijeli i drugi državni mediji.

Pristalice opozicije tvrde da je nacionalna konzervativna partija Pravo i Pravda (PiS) iskoristila priču u svoju političku korist i da je barem djelimično odgovorna za smrt dječaka. PiS, koji se priprema za izbore ove godine, čvrsto kontroliše poljske medije i kampanje protiv LGBT prava. Njegove pristalice vjeruju da je Građanska platforma namjerno prikrila prvobitnu osudu za zlostavljanje.

Lider Građanske platforme Donald Tusk, bivši poljski premijer i predsjednik Evropskog saveta, ponovio je svoje obećanje na Twitteru da će „pozvati PiS na odgovornost za svaki zločin, za svu ljudsku štetu i tragedije koje su izazvali dok su bili na vlasti“.

Radoslav Sikorski, poljski poslanik u Evropskom parlamentu i bivši ministar u kabinetu, rekao je, piše portzal Nova.rs, da slučaj pokazuje stepen saradnje između tužilaca i medija kojima upravlja PiS, dodajući da su takve operacije „planirane… i rutinski korišćene za uništavanje političkih rivala“.

PiS preuzeo kontrolu nad medijima nakon 2015. godine

Šimon Holovnija, lider opozicione partije Poljska 2050, primijetio je da „nema riječi koje mogu doneti utehu“.

„Međutim, doći će – neka niko ne sumnja – vrijeme polaganja računa za one čije riječi donose smrt“, dodao je on.

Novinar Tomaš Duklanovski navodno brani da je priču objavio jer je želio da pokaže da „nije samo Katolička crkva“ prikrila zlostavljanje djece.

PiS je počeo da preuzima direktnu kontrolu nad poljskim državnim medijima ubrzo nakon pobjede na izborima 2015. godine, a brojni nacionalni i međunarodni izvještaji od tada su zaključili da su državna televizija i radio počeli da se koriste za vladinu propagandu.

Foto: Twitter

Idi na VRH
error: Content is protected !!