Ivana (48): “Punih 25 godina sam radila sve kućne poslove, sada bivši muž mora da mi plati 204.000 eura!”

“Jasno je da se radi o slučaju zlostavljanja i prekida svih mojih primanja nakon razvoda braka. Nakon razvoda, moje ćerke i ja ostale smo bez svega. Godinama sam ulagala svoje vrijeme, energiju i ljubav u porodicu, suprugu sam bila podrška u poslu, a djeci i majka i otac. Nikad nisam imala pravo na svoje finansije, sve je bilo na suprugovo ime”, rekla je Moral

Španski sud naložio je preduzetniku da bivšoj supruzi isplati 204 hiljade eura kao kompenzaciju za 25 godina neplaćenih kućnih poslova. Prema presudi objavljenoj u Malagi u utorak, osim kompenzacije, bivšoj supruzi Ivani Moral (48) mora plaćati 500 eura penzije mjesečno i 400 i 600 eura svojim dvjema ćerkama, prenosi iNews.

U rekordnoj brakorazvodnoj parnici, sutkinja Laura Ruiz Alaminos do brojke od 204 hiljade eura došla je tako što je izračunala minimalnu mjesečnu platu profesionalne spremačice za četvrt vijeka, koliko je par bio u braku.

“Jasno je da se radi o slučaju zlostavljanja i prekida svih mojih primanja nakon razvoda braka. Nakon razvoda, moje ćerke i ja ostale smo bez svega. Godinama sam ulagala svoje vrijeme, energiju i ljubav u porodicu, suprugu sam bila podrška u poslu, a djeci i majka i otac. Nikad nisam imala pravo na svoje finansije, sve je bilo na suprugovo ime”, rekla je Moral.

Par se vjenčao 1995. godine, ali je 2020. Moral zatražila razvod. Tokom braka, njen suprug je izgradio uspješan posao s teretanama koji mu je omogućio kupovinu Porsche Cayennea, Range Rovera 4×4, BMW motora i farme maslinovog ulja od 70 hektara, koja je procijenjena na 4 miliona eura.

Kad je njegova starija ćerka navršila 16 godina, odbio je da joj plati nastavak školovanja zbog čega je morala da počne da radi da bi si platila studije. Moral je potpisala predbračni ugovor kojim je njen suprug osigurao zadržavanje stečenog bogatstva i podjelu zajedničke imovine. Nakon zatraženog razvoda, dobila je pola kuće i ništa više od toga.

“Ova presuda predstavlja rad svih žena u sjenci koje predstavljaju podršku u bračnom i porodičnom životu tokom niza godina da bi suprug mogao razviti svoju profesionalnu karijeru i porast bogatstva. Da bi mogao da gradi svoju karijeru, ona je ostala kod kuće da čuva djecu, a kasnije joj niko nije pomogao”, rekla je advokatica Marta Fuentes.

Moral se nada da će njen slučaj inspirisati druge žene. Bivši muž joj nije ponudio novac, već je jednostavno htio da podijeli njihov dom i imovinu. Očekuje se da će podnijeti žalbu na presudu, piše “Jutarnji list”.

Foto: Ivana Moral (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!