Skandal na Dan nezavisnosti BiH: 18 ambasadora i konzula Bosne i Hercegovine otkazalo poslušnost

Ambasadori i konzuli koje je tokom svog mandata u Predsjedništvu BiH postavio Milorad Dodik objavili su zajedničko javno pismo u kojemu su kazali kako odbijaju instrukcije ministra Elmedina Konakovića da obilježe 1. mart kao Dana nezavisnosti, istovremeno ga optužujući da “zloupotrebljava svoju poziciju”

Grupa ambasadora i konzula Bosne i hercegovine srpske nacionalnosti odbila je provesti upute ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića o načinu obilježavanja Dana nezavisnosti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu.

Među “pobunjenicima” je i ambasador Bosne i Hercegovine u Zagrebu Aleksandar Vranješ.

Ambasadori i konzuli koje je tokom svog mandata u Predsjedništvu BiH postavio Milorad Dodik objavili su zajedničko javno pismo u kojemu su kazali kako odbijaju instrukcije ministra Elmedina Konakovića da obilježe 1. mart kao Dana nezavisnosti, istovremeno ga optužujući da “zloupotrebljava svoju poziciju”.

Oni tvrde kako BiH nema praznik pod nazivom Dan nezavisnosti, a da je zakon iz 1995., po kojemu se taj praznik obilježava, “nepostojeći”. Navode i kako je za njih 1. mart datum kada je počeo “tragični sukob”, a nakon ubojstva jednog Srbina u Sarajevu.

“Ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda obavještavaju javnost da neće postupiti po nezakonitoj instrukciji koja urušava ustavni poredak BiH, te izražavaju zabrinutost činjenicom da je ministar Konaković nastavio s praksom uzurpiranja daytonske ovlasti Predsjedništva BiH nad vanjskom politikom”, navodi se u izjavi koju je potpisalo 18 ‘Dodikovih diplomata i konzula’.

Podsjetimo, u utorak, 28,. marta, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na društvenoj mreži Instagram poslala je sličan sramotan odgovor na pismo koje je dobila povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na adresu Kabineta Željke Cvijanović stiglo je pismo iz Stranke demokratske akcije – Sandžak u kojem su čestitali Dan nezavisnosti BiH.

“U ime stranke Demokratske akcije Sandžaka i u svoje lično ime, Vama i svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 1. mart – Dan nezavisnosti BiH”, navedeno je u čestitki, dodavši:

“Na današnji dan prije 31 godinu građani BiH su jasno rekli da hoće da grade samostalnu i cjelovitu državu ravnopravnih građana i naroda, koja je priznata u Ujedinjenim nacijama. Želja mi je da BiH, kao suverena, jedinstvena i demokratska država, zasnovana na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom bude ravnopravna članica EU i NATO saveza.”

Izvor: Radio Sarajevo

Idi na VRH
error: Content is protected !!