Šef vojne obavještajne službe Ukrajine: Približavamo se kraju rata

O tome kako će se situacija odvijati dalje, rekao je da u jednoj stvari nema kompromisa, a to je da neće prihvatiti nikakvo rješenje koje ne vraća teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama iz 1991. godine. ”Svaka druga opcija je neprihvatljiva za nas. Svaki teritorijalni ustupak mogao bi dovesti samo do novog sukoba kasnije”, rekao je

General Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, izjavio je da se rat u njegovoj zemlji bliži kraju. Tvrdi da Rusi više nemaju “ofanzivni potencijal”, što znači da će “na kraju biti prisiljeni da povuku svoje snage” .

Budanov je, u intervjuu za francuski list Le Monde, optužio Rusiju da nastavlja da iskrivljava činjenice. Odgovarajući na pitanje kakva su njegova očekivanja u vezi s budućnošću ovog rata, odgovorio je da će “život biti lakši”.

O tome kako će se situacija odvijati dalje, rekao je da u jednoj stvari nema kompromisa, a to je da neće prihvatiti nikakvo rješenje koje ne vraća teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama iz 1991. godine. ”Svaka druga opcija je neprihvatljiva za nas. Svaki teritorijalni ustupak mogao bi dovesti samo do novog sukoba kasnije”, rekao je.

Odgovarajući na pitanje kolike su šanse za uspjeh sadašnje ruske ofanzive u Donbasu, ukrajinski oficir je isključio tu mogućnost, rekavši: “Rusi neće pobijediti. Već godinu dana pokušavaju da osvoje pokrajine Donjeck i Lugansk, i do sada to nijesu uspjeli da postignu. Čak i ako se ograničimo samo na Bakhmut, koji napadaju od prošlog jula i govore da ga gotovo kontrolišu, vidimo da to još uvijek nijesu uspjeli da učine, a danas smo u februaru 2023.”, dodao je, prenosi Al Jazeera.

Budanov predviđa da će Rusija na kraju morati da povuče svoje snage s ukrajinske teritorije pod ukrajinskim vojnim pritiskom, te pod pritiskom političkih kalkulacija unutar Rusije, ali i međunarodne diplomatije, što će se uskoro dogoditi, jer će se, prema njegovim riječima, u suprotnom sam ruski sistem urušiti.

Dodaje da svijetu nije potrebna Ruska Federacija koja prijeti svjetskoj bezbjednosti, kakva danas postoji. Ističe da Rusija trenutno nema šta da ponudi svijetu osim prijetnje nuklearnim oružjem, što niko ne želi.

O budućnosti Ukrajine nakon rata, Budanov je rekao da očekuje da će postati novo središte regionalnog uticaja.

Foto: Kirilo Budanov (Prinrscreen/ABC News)

Idi na VRH
error: Content is protected !!