Hrapović: Visok rizik od infekcije korona virusom u Crnoj Gori

Trenutno u Evropi 30 zemalja registruje obolijevanje od novog koronavirusa i za očekivati je da u narednom periodu prvi slučaj bude zabilježen i u Crnoj Gori. Treba napomenuti da takva situacija nije neočekivana, to je nešto za šta se mi spremamo već nedeljama, tako da su svi planovi postupanja za tu situaciju razrađeni, testirani i u gotovo apsolutnoj mjeri funkcionalni“, saopštio je dr Begić

Foto: GOV.ME

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim korona virusom trenutno se smatra visokim u odnosu na dosadašnji nivo koji je bio umjeren.

To je saopštio ministar zdravlja Kenan Hrapović, iznoseći procjenu rizika koju je uradio Institut za javno zdravlje, na danas održanoj sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Ministar je članove Nacionalnog koordinacionog tijela upoznao sa činjenicama na osnovu kojih se zasniva procjena rizika, prenose “Vijesti”.

„Široko uspostavljeno lokalno prenošenje virusa u Italiji sa kojom Crna Gora ima kulturnu i saobraćajnu povezanost, kao i broj pogođenih pokrajina i oblasti koji i dalje raste, što implicira visoku izvjesnost da će se dalje lokalno širenje infekcije u Italiji nastaviti, uprkos intenzivnim i vanrednim mjerama prevencije i suzbijanja. Povećan je broj država i teritorija u Evropi koje prijavljuju obolijevanje a posebno država iz neposrednog okruženja, tu prije svega mislim na Hrvatsku, ali i Sjevernu Makedoniju, takođe države sa kojimam imamo bliske saobraćajne i kulturološke veze. Povećan je broj država i teritorija u svijetu u koje je došlo do izvoza virusa iz Italije, kao što su Švedska, Švajcarska, Norveška, Finska, Austrija, Rumunija, Nigerija i td. Ono što je važno, vjerovatnoća nastanka klastera tj. grupisanja obolijevanja od COVID-19 u državama Evrope poput grupisanja u Italiji smatra se visokom. Pouzdano se zna da jednom nakon importacije, odnosno uvoza virusa iz pogođenog područja, on počinje vrlo lako i brzo da se širi u lokalnoj populaciji. Najvjerovatniji razlog leži u činjenici da postoji određeni udio slučajeva sa blagim simptomima koji ne dovode do traženja ljekarske pomoći i/ili asimptomatskih zaraznih slučajeva. Njihov porast kao i broj država izvan Kine koje prijavljuju slučajeve inficiranja sa novim koronavirusom predstavljaju moguće, odnosno, potencijalne izvore infekcije za stanovništvo Crne Gore“, saopštio je Hrapović.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Hrapović još jednom kazao da nema razloga za paniku, te da su sve aktivnosti države usmjerene na pravovremen odgovor u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju sa kojom se suočava cijela planeta.  

Dr Senad Begić, epidemiolog i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, kazao je da je u prethodna 24 sata u Italiji zabilježeno 566 novih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, što ukazuje da je došlo do intenziviranja lokalne transmisije, a što direktno implicira da je rizik za izvoz virusa sa teritorije republike Italije u okolne zemlje visok.

„Ne samo to, zabilježeni su slučajevi i izvoza virusa u neke udaljenije zemlje u Africi, prije svega u Nigeriji, Egiptu i Alžiru, direktno povezani sa žarištem u Italiji. Trenutno u Evropi 30 zemalja registruje obolijevanje od novog koronavirusa i za očekivati je da u narednom periodu prvi slučaj bude zabilježen i u Crnoj Gori. Treba napomenuti da takva situacija nije neočekivana, to je nešto za šta se mi spremamo već nedeljama, tako da su svi planovi postupanja za tu situaciju razrađeni, testirani i u gotovo apsolutnoj mjeri funkcionalni“, saopštio je Begić.

Begić je kazao i da se u Evropi, najveći nivo obolijevanja trenutno bilježi u Njemačkoj, zatim Španiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim državama Evropske unije.

„Hrvatska trenutno ima registrovanih sedam slučajeva sa dokazanom lokalnom transmisijom, a pored nje, od država okruženja ili nama bliskih država, Sjeverna Makedonija ima jedan registrovani slučaj“, rekao je Begić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!