Beba rođena pod ruševinama nakon zemljotresa pronašla novi dom: “Od njene porodice niko nije ostao…”

U zemljotresu su stradali bebin otac, četvoro braće i sestara, tetka, kao i njena majka koja se porodila i umrla ubrzo nakon katastrofe

Bebu rođenu pod ruševinama zgrade u Siriji usvojili su tetka i tetak s obzirom na to da članovi njene uže porodice nisu preživjeli razoran zemljotres. Hiljade ljudi su htjeli da usvoje novorođenče koje je pupčanom vrpcom još bilo povezano s majkom u trenutku spašavanja, a djevojčica je iz bolnice otpuštena kad je DNK test potvrdio krvno srodstvo sa sestrom njene majke, prenosi BBC.

“Ona je sad moje dijete, neću praviti razliku između nje i svoje djece”, rekao je bebin tetak Khalil al-Sawadi za novinsku agenciju Associated Press.

Bebi su dali ime Afraa po njenoj pokojnoj majci, iako su je službenici ubrzo nakon spašavanja nazvali Aya, što na arapskom znači čudo. Dramatični snimak njenog spašavanja, koji je prikazivao muškarca koji u rukama nosi bebu prekrivenu prašinom, nedugo nakon zemljotresa proširio se društvenim mrežama.

Afraa je ispod srušene zgrade bila duže od 10 sati, u bolnicu je stigla u lošem stanju, s modricama i posjekotinama po cijelom tijelu. Zgrada u kojoj je živjela njena porodica bila je jedna od 50 zgrada uništenih u zemljotresu magnitude 7,8 u gradu Jindayrisu koji se nalazi blizu turske granice.

U zemljotresu su stradali bebin otac, četvoro braće i sestara, tetka, kao i njena majka koja se porodila i umrla ubrzo nakon katastrofe, prenosi “Jutarnji list”.

“Djevojčica nam puno znači jer od njene porodice nije ostao niko osim nje. Biće uspomena na svoju majku i oca cijeloj našoj rodbini”, rekao je Sawadi koji je bio prisutan i u trenutku spašavanja djevojčice iz ruševina.

Nakon odlaska u bolnicu, u kojoj je boravila dvije sedmice, bio je zabrinut da bi je mogli oteti zbog brojnih ponuda za njeno usvajanje. Sawadi i njegova supruga Hala zaključili su da je najbolje mjesto za djevojčicu s porodicom, iako se nalaze u teškoj situaciji jer im je kuća uništena u zemljotresu pa su smješteni kod rođaka.

Tri dana nakon zemljoresa Hala je takođe rodila djevojčicu.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!