Dr Fadila Serdarević, epidemiolog: Naučnica sa Harvarda čija se istraživanja objavljuju u eminentnim svjetskim časopisima

Njeno epidemiološko područje trenutno je u oblasti neuropsihijatrijske i razvojne epidemiologije. Sprovela je doktorske i postdoktorske studije na Odsjeku za dječju i adolescentnu psihijatriju na Univerzitetskom medicinskom centru Erasmus sa sjedištem u Rotterdamu, ispitujući vezu između neuromotornog razvoja novorođenčadi i psihijatrijskih ishoda

Bosanskohercegovačka naučnica sa Univerziteta Harvard, dr Fadila Serdarević, dokazala da pretjerani plač i razdražljivost u djetinjstvu mogu odražavati ranu osjetljivost na probleme u ponašanju i biti povezani sa neurobiološkim razlikama u razvoju amigdale.

Rad je objavljen u časopisu Američke akademije za dječju i adolescentnu psihijatriju, najpriznatijem svjetskom časopisu za pedijatriju.

To je na svom Facebook profilu napisao dr Edhem Čustović, naučnik iz BiH koji živi i radi u Australiji.

Dr Serdarević je epidemiolog, a školovala se u BiH, SAD i Holandiji, sa fokusom na moderne epidemiološke/statističke metode.

Njeno epidemiološko područje trenutno je u oblasti neuropsihijatrijske i razvojne epidemiologije. Sprovela je doktorske i postdoktorske studije na Odsjeku za dječju i adolescentnu psihijatriju na Univerzitetskom medicinskom centru Erasmus sa sjedištem u Rotterdamu, ispitujući vezu između neuromotornog razvoja novorođenčadi i psihijatrijskih ishoda.

Nakon što je obogatila svoje doktorsko znanje iz neuropsihijatrijske epidemiologije postdoktorskom specijalizacijom na New York Univerzitetu, uz podršku Holandske Kraljevske akademije nauka i umjetnosti (KNAW) i Ter Meulen stipendije, vratila se u Erasmus MC kao postdoktorski saradnik.

Trenutno radi na Harvard Univerzitetu, T.H. Chan fakultetu javnog zdravlja, na neuromotornim istraživanjima.

Iako njena karijera nije bila tipična, poremećena ratom, uspješno je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i specijalizirala epidemiologiju.

Kao bivši student profesionalnog Fulbright programa, završila je magistarski rad javnog zdravlja na Univerzitetu Tulane u New Orleansu.

Kao prethodni službenik Epidemic Intelligence Service (EIS) u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rukovodila je evaluacijom nadzora zarazne bolesti i istragom epidemije u Čikagu, SAD, 2008-2010.

Član je Generalne skupštine Međunarodnog centra za migracije, zdravlje i razvoj (ICMHD) i bila je dugogodišnji konsultant ICMHD-a za odgovor na katastrofe i epidemiologiju nezaraznih bolesti.

Osim što je doktor medicine, ona je naučnica i predavačica epidemiologije i biostatistike.

Foto: Dr Fadila Serdarević (Privatna arhiva)

Idi na VRH
error: Content is protected !!