Ovo je reakcija čovjeka koji je oslobođen nakon što je 28 godina nevin proveo u zatvoru! (VIDEO)

Johnson je osuđen za ubistvo Marcusa Boyda u oktobru 1994, kojeg su na tremu ustrijelila dvojica maskiranih muškaraca. Od samog početka tvrdio je da je nevin i da je bio s djevojkom kilometrima daleko od mjesta ubistva kada se zločin dogodio. Dobio je doživotnu kaznu, dok je drugi osumnjičeni, Phill Campbell, priznao krivicu u zamjenu za sedmogodišnju zatvorsku kaznu

Sud u Missouriju u utorak je poništio presudu čovjeku koji je odslužio gotovo 28 godina doživotne kazne za ubistvo za koje je od početka tvrdio da ga nije počinio.

Lamar Johnson (50) zatvorio je oči i odmahnuo glavom kad ga je član njegovog pravnog tima potapšao po leđima nakon donošenja odluke. Donoseći svoju odluku, okružni sudija David Mason objasnio je da su morali postojati “pouzdani dokazi stvarne nevinosti”, prenio je AP News.

Nakon izlaska iz zgrade suda, Johnson je prišao novinarima i zahvalio svima koji su radili na njegovom slučaju, kao i sudiji. Kratko je prokomentarisao: “Ovo je nevjerovatno”. Okružna advokatica Kim Gardner u avgustu je podnijela zahtjev kojim je zatražila Johnsonovo puštanje iz zatvora nakon što je istraga koju je njena kancelarija sprovela uz pomoć Projekta nevinosti dokazala njegovu nevinost.

Državno tužilaštvo pod vođstvom republikanaca borilo se da Johnson ostane zatvoren. Portparolka Kancelarije, Madeline Sieren, poručila je u mailu da Kancelarija neće preduzimati daljnje radnje u vezi s ovim slučajem te je ponovno branila pokušaj Kancelarije da zadrži Jonhsona iza rešetaka.

“Naša Kancelarije je branila vladavinu prava i radila na potvrđivanju izvorne presude koju je porota smatrala prikladnom na temelju činjenica iznesenih na suđenju” poručili su.

Johnsonovi advokati kritikovali su Kancelariju državnog tužioca nakon saslušanja, rekavši da nikad nisu prestali da tvrde da je Lamar kriv i da bi bili srećni da umire u zatvoru.

Johnson planira da se ponovno poveže sa porodicom uživa u iskustvima koja su mu bila uskraćena većinu života.

“Ništa ne može vratiti sve što mu je država oduzela. Ne može vratiti gotovo tri decenije koje je izgubio dok je bio odvojen od svojih kćeri i porodice. Dokazi koji su dokazali njegovu nevinost bili su dostupni na suđenju, ali su ih skrivali ili ignorisali oni koji nisu vidjeli nikakvu vrijednost u životima dvojice mladih Afroamerikanaca”, rekli su njegovi advokati.

Johnson je osuđen za ubistvo Marcusa Boyda u oktobru 1994, kojeg su na tremu ustrijelila dvojica maskiranih muškaraca. Od samog početka tvrdio je da je nevin i da je bio s djevojkom kilometrima daleko od mjesta ubistva kada se zločin dogodio. Dobio je doživotnu kaznu, dok je drugi osumnjičeni, Phill Campbell, priznao krivicu u zamjenu za sedmogodišnju zatvorsku kaznu.

Na saslušanju je Johnson svjedočio da je u noći zločina bio sa svojom djevojkom, osim nekoliko minuta kad je izašao iz kuće prijatelja da bi prodao drogu. Njegova tadašnja djevojka, Erika Barrow, svjedočila je da su bili zajedno cijelu noć, osim otprilike pet minuta kad je otišao da proda drogu. Udaljenost između kuće u kojoj su bili i Boydove kuće prevelika je da bi Johnson stigao tamo i natrag u pet minuta.

Do Johnsonovog oslobađanja došlo se zato što je ključni svjedok povukao svoje svjedočenje i priznao da je on bio druga osoba uključena u ubojstvo, a ne Johnson. James Howard (46) služi doživotnu kaznu zatvora za ubistvo i nekoliko drugih zločina koji su se dogodili tri godine nakon Boydovog ubojstva. Svjedočio je da su on i Campbell odlučili opljačkati Boyda, koji je jednom od njihovih prijatelja dugovao novac od prodaje droge. Takođe je rekao da Johnson nije bio tamo.

Howard i Campbell prije nekoliko godina potpisali su izjavu kojom su priznali zločin i tvrdili da Johnson nije bio umiješan. U međuvremenu, Campbell je umro. James Gregory Elking u decembru je svjedočio da je bio na tremu s Boydom dok su pokušavali kupiti kokain kad su dvojica naoružanih napadača s crnim skijaškim maskama došli do kuće.

Elking, koji je kasnije proveo nekoliko godina u zatvoru zbog pljačke banke, isprva je rekao policiji da ne može identifikovati napadače, ali je odlučio da pogleda osumnjičene. Priznao je da nikoga od njih nije mogao identifikovati kao onoga koji je pucao, pa mu je detektiv Joseph Nickerson rekao “znam da znaš ko je”, i pozvao ga da “pomogne da ove tipove maknu s ulice.”

Zatim je Johnsona naveo kao jednog od ubica. Gardnerova kancelarija otkrila je da je Elkingu takođe plaćeno najmanje 4.000 dolara nakon što je pristao svjedočiti. Detektiv je rekao da se Elkingova identifikacija Johnsona temeljila na onome što je mogao vidjeti na licu ubice – njegovim očima.

“Johnson ima jedno oko koje izgleda drugačije od drugog, možete to jasno vidjeti”, rekao je Nickerson.

Dwight Warren, koji je osudio Johnsona 1995, rekao je da je, osim Elkingova svjedočenja, glavni dokaz protiv Johnsona bio razgovor u zatvorskoj ćeliji. Doušnik iz zatvora, William Mock, rekao je istražiteljima da je čuo Campbella i Johnsona kako razgovaraju kada je jedan od njih rekao: “Trebali smo ustrijeliti tog bijelca”, očito misleći na Elkinga.

U martu 2021. Vrhovni sud Missourija odbio je Johnsonov zahtjev za novim suđenjem zbog vremena koje je prošlo od presude. Slučaj je doveo do donošenja državnog zakona koji tužiocima olakšava dobijanje novih saslušanja u slučajevima kada postoje svježi dokazi o pogrešnoj osudi. Tim zakonom je prošle godine oslobođen još jedan dugogodišnji zatvorenik, Kevin Strickland, koji je služio više od 40 godina za trostruko ubojstvo u Kansas Cityju, piše “Jutarnji list”.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!