Preminuo Mićo Orlandić

Posljednja javna funkcija Mića Orlandića bila je na mjestu predsjednika Skupštine opštine Bar, jula 2018. Na čelu lokalnog parlamenta, kao nosilac liste Socijaldemokrata na izborima, bio je do decembra 2020

Mićo Orlandić, istaknuti političar, društveni i javni radnik Bara i Crne Gore, jedan od utemeljivača socijaldemokratije u državi, preminuo je u 67. godini nakon duge i teške bolesti.

Rođen je 1956. godine u Baru, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a nakon toga Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Političku karijeru započeo je 1983. kao predsjednik Opštinske konferencije Saveza socijalističke omladine Bara, potom je bio član Predsjedništva Opštinske konferencija Saveza komunista Bar, pa izvršni sekretar Opštinske konferencija Saveza komunista Bar. Nakon uvođenja višestranačkog sistema bio je predsjednik Nezavisne organizacije komunista Bar koja je postala dio Saveza reformskih snaga Crne Gore. Među osnivačima je Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP), juna 1993. godine. Učestvovao je 2015. godine i u formiranju Socijaldemokrata Crne Gore (SD), a bio je i dugogodišnji predsjednik Opštinskog odbora Socijaldemokrata Bara.

Orlandić je bio dugogodišnji poslanik u Skupštini Republike Crne Gore, član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, te Odbora za antikorupciju. Obavljao je funkciju ministra bez portfelja u Vladi Republike Crne Gore od 2001. do 2005. godine, bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Crne Gore, direktor Uprave za nekretnine.

Obavljao je dužnost potpredsjednika Skupštine opštine Bar i odbornika u Skupštini opštine Bar, a direktor JP “Kulturni centar” u Baru bio je od 1991. do 1996. godine. Upravo njegovom zaslugom, “Ljetopis” je zauzeo svoje mjesto na kulturnoj mapi Crne Gore, dijelom i zbog toga što je u periodu ludila balkanskih ratova bio otvoren za slobodomisleće umjetnike iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Orlandić je bio utemeljitelj i direktor izdavačke kuće “Conteco”.

Posljednja javna funkcija Mića Orlandića bila je na mjestu predsjednika Skupštine opštine Bar, jula 2018. Na čelu lokalnog parlamenta, kao nosilac liste Socijaldemokrata na izborima, bio je do decembra 2020.

Sahrana Mića Orlandića biće obavljena u četvrtak, u 15 sati, u selu Seoca, u Crmnici.

Izvor: Barinfo.me

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!