MUP Srbije: Spajić ima prebivalište u Srbiji, Mandić nema

“Na osnovu podataka iz dostavljenog akta, i javno raspoloživih informacija, provjerom kroz elektronsku evidenciju prebivališta i boravišta građana ovog ministarstva, na dan 10. 2. 2023. godine, utvrđeno je da se lice Andrija Mandić ne nalazi u istom. Takođe vas obavještavamo da lice Milojko Spajić uvidom u navedenu evidenciju ima prijavljeno prebivalište u Beogradu, opština Zvezdara, Ulica Topalovićeva broj 4”, piše u dokumentu koji potpisuje savjetnik ministra – šef kabineta Dejan Bojović

Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić ima prebivalište u Beogradu, dok jedan od čelnika Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić nema prebivalište u Srbiji.

To se navodi u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) te zemlje, koji je dostavljen Državnoj izbornoj komisiji (DIK) u Crnoj Gori.

Mandić je zvanično kandidat za predsjednika države, dok je Spajićeva kandidatura najavljena.

“Na osnovu podataka iz dostavljenog akta, i javno raspoloživih informacija, provjerom kroz elektronsku evidenciju prebivališta i boravišta građana ovog ministarstva, na dan 10. 2. 2023. godine, utvrđeno je da se lice Andrija Mandić ne nalazi u istom. Takođe vas obavještavamo da lice Milojko Spajić uvidom u navedenu evidenciju ima prijavljeno prebivalište u Beogradu, opština Zvezdara, Ulica Topalovićeva broj 4”, piše u dokumentu koji potpisuje savjetnik ministra – šef kabineta Dejan Bojović.

DIK je prije dvije sedmice donio odluku da se obrati kolegama u RIK-u Srbije, sa zahtjevom da li Mandić i Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi.

Prema Ustavu i Zakonu o izboru predsjednika, za tu funkciju može biti biran crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u posljednjih 15, pišu “Vijesti”.

Spajić je u ranije, gostujući u dnevniku Televizije Vijesti, rekao da ispunjava uslove da se kandiduje za predsjednika države.

”Provjerio sam u MUP-u prebivalište. MUP tvrdi da imam i taj uslov ispunjen, tako da ne bih više ulazio u detalje. Znamo da smo u prošlosti imali kandidate koji su bili van Crne Gore određen broj godina i niko nije postavljao takvo pitanje”, rekao je tada Spajić.

Neki mediji objavili su krajem 2021. da je Spajić u aprilu te godine osim crnogorskog, posjedovao i srpsko državljanstvo, kao i da je imao dvojno prebivalište – u Beogradu i Podgorici. Spajić je tada tvrdio da nema dvojno državljanstvo.

Foto: Milojko Spajić (GOV.ME)

Idi na VRH
error: Content is protected !!