Džeko Hodžić prodao sliku, novac ide žrtvama zemljotresa: “Vrijedi ako će pomoći da se makar jedna usta nahrane”

“Moja reakcija bila bi ljudska, humana i poštena, da dam svoj doprinos koliko mogu. Kad mogu marku, dam marku. Ovo je bila prilika koja je, na svu sreću, upalila. Odazivam se na bilo kakvu akciju, nemam prepreka ni prema narodima, naciji, boji kože… Nego tamo gdje treba pomoć, ja ću da je pošaljem vrlo rado. Ako je nijet čist, sve se završi kako je najbolje”, smatra Džeko

Džeko Hodžić, istaknuti akademski slikar iz Sarajeva, prodao je svoju sliku za 2.200 KM, a novac je donirao za pomoć žrtvama razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Ovaj humani gest oduševio je mnoge.

Kako je Džeko rekao za portal „Avaza“, uradio je ono što je mogao.

RADI TRANSPARENTNOSTI

“Objavio sam javno na Facebooku da prodajem sliku „Sjeme mladog bora“. Poznat sam kao humanista, i u ratu sam slao pomoć u druge gradove. Ja ne mašem tim. Ne bih ni vama rekao da nisam izazvan jednom izjavom koleginice koja je to svrstala među samopromociju”, kazao je Džeko.

Istakao je da je sve javno objavio ne zbog hvalisanja, već radi transparentnosti.

“Ja sam ostvaren čovjek i umjetnik. Ovo neće biti ni prvo ni posljednje moje dobro djelo, samo ako poživim, ako mi Bog da života, zdravlja i vijeka. Želim da pomognem svakome onoliko koliko mogu. Pogodila me ova tragedija. Ja sam čest gost u Turskoj, imamo simpozijume. I u aprilu imam poziv da idem u Istanbul na događaj koji organizuje gradonačelnik”, rekao nam je umjetnik.

AKO JE NIJET ČIST…

Dodao je da bi ga pogodilo i da se ovakva tragedija desila bilo gdje drugo.

“Moja reakcija bila bi ljudska, humana i poštena, da dam svoj doprinos koliko mogu. Kad mogu marku, dam marku. Ovo je bila prilika koja je, na svu sreću, upalila. Odazivam se na bilo kakvu akciju, nemam prepreka ni prema narodima, naciji, boji kože… Nego tamo gdje treba pomoć, ja ću da je pošaljem vrlo rado. Ako je nijet čist, sve se završi kako je najbolje”, smatra Džeko.

Naglasio je da vrijedi ako će pomoći da se makar jedna usta nahrane.

“To je moje opredjeljenje, tako sam odgojen. I dok sam živ, hoću da to primjenjujem i tako odgajam svoju djecu”, zaključio je Džeko.

Foto: Facebook

Idi na VRH
error: Content is protected !!