Najjači zemljotres u prethodne 24 godine pogodio Njujork

Zemljotres jačine 3,8 stepeni nije izazvao ozbiljniju štetu, a dogodio se oko 12.15 sati po srednjoevropskom vremenu (6.15 po lokalnom), prenio je AP. Podrhtavanje tla trajalo je nekoliko sekundi i natjeralo je stanovnike da izađu do prozora, a onda da traže na internetu pojašnjenja.

Zapadni dio države Njujork pogodio je najjači zemljotres u prethodnih nekoliko decenija, što je uznemirilo građane tog regiona nenaviknute na takve potrese.

Zemljotres jačine 3,8 stepeni nije izazvao ozbiljniju štetu, a dogodio se oko 12.15 sati po srednjoevropskom vremenu (6.15 po lokalnom), prenio je AP.

Američki geološki institut je objavio da tako jak zemljotres nije pogodio taj region barem 24 godine. Identična snaga zemljotresa zabilježena je u tom regionu u novembru 1999. godine, kada je izmjereno 3,8 stepeni.

Podrhtavanje tla trajalo je nekoliko sekundi i natjeralo je stanovnike da izađu do prozora, a onda da traže na internetu pojašnjenja.

– Osjetio sam kao da je automobil udario u moju kuću u Bafalu. Skočio sam iz kreveta – rekao je izvršni direktor okruga Iri Mark Polonkarc.

Zemljotres se osjetio u radijusu od 50-ak kilometara, uključujući i u oblasti Nijagarinih vodopada, koji se nalaze na 35 kilometara razdaljine putem. Centar za zemljotrese u Kanadi, koji je izmjerio potres jačine 4,2 stepena, naveo je da se potres osjetio u južnom Ohaju.

Izvor: Avaz
Idi na VRH
error: Content is protected !!