“Vrištao je i dozivao oca”: Mafijaški bos je dječaka rastopio u kiselini, mučili ga 800 dana i držali vezanog kao životinju

“Plakao je, a onda smo se vratili, jer je ostalo malo ljudskosti u nama. Dijete je bilo prestravljeno. Rekao nam je da mora da ide u toalet, ali to nije bilo istina. Bio je samo uplašen. Rekli smo mu da ćemo ga ponovo vidjeti sjutra, ali ga više nismo vidjeli”, rekao je jedan od pokajnika, koji je na sudu zatražio oproštaj za stravičan zločin

Najtraženiji mafijaški bos, koji se smatra šefom sicilijanske Koza nostre, Mateo Mesina Denaro (60), uhapšen je juče nakon što se nalazio u bjekstvu 30 godina. Nakon njegovog privođenja, ponovo su isplivali zločini koje je činio ili naredio.

Denaro je optužen da je jedini ili zajednički odgovoran za brojna ubistva 1990-ih. Možda najgori zločin je bio je ubistvo 12-godišnjeg dječaka.

Godine 1993. pomogao je u organizovanju otmice 12-godišnjeg dječaka Đuzepea Di Matea, u pokušaju da odvrati njegovog oca Santina di Matea od svjedočenja protiv mafije, kažu tužioci.

Mateo Mesina Denaro (Foto: YouTube/Printscreen)

Naime, Denaro je iz osvete prema njegovom ocu (koji je navodno imao neke dokaze protiv njega) oteo dječaka, mučio ga, dvije godine držao u zarobljeništvu i na kraju ga je surovo ubio.

KAKO SU GA OTELI I MUČILI

Dječak je kidnapovan 14. novembra kada mu je prišla grupa mafijaša, obučeni kao policajci. Đuzepeu su rekli da će ga odvesti kod oca, koji je tada bio na zaštićenoj lokaciji. Plan je bio da preko njega dođu do njegovog oca.

Đuzepe je bio pod torturom duže od dvije godine, a Santiniju su slali fotografije mučenja sina. “Riješite se šteneta”, rečeno je nakon što je Đuzepe izržao mučenje.

“Vrištao je i dozivao oca. Onda smo ga vezali kao životinju i ostavili ga. Plakao je, a onda smo se vratili, jer je ostalo malo ljudskosti u nama. Dijete je bilo prestravljeno. Rekao nam je da mora da ide u toalet, ali to nije bilo istina. Bio je samo uplašen. Rekli smo mu da ćemo ga ponovo vidjeti sjutra, ali ga više nismo vidjeli”, rekao je jedan od pokajnika, koji je na sudu zatražio oproštaj za stravičan zločin.

Potom su zadavili dječaka, a njegovo tijelo otopili u kiselini kako bi uništili dokaze i onemogućili porodici da organizuje sahranu.

Bio je to zločin koji je zaprepastio Italiju, a gotovo 30 godina poslije Đuzepeov brat Nikola kaže da nakon hapšenja u Palermu osjeća nešto između radosti i bola.

“Pročitao sam negdje da je Denaro teško bolestan. I upravo zbog toga nadam se da će još dugo živjeti i patiti što je duže moguće. Da pati kao što je patio moj brat. Nedužno dijete. Moja porodica, nakon što je primila vijest o hapšenju, osjećala je nešto između radosti i bola. Nažalost, ovo što se dogodilo u ponedjeljak otvorilo je naše stare rane. U svakom slučaju, zahvaljujemo svima koji su učestvovali u hvatanju Denara, a sada želimo da saznamo istinu. Želimo saznati kako je moguće da smo 30 godina čekali na njegovo hapšenje”, rekao je Nikola di Mateo, prenio je “Jutarnji list”.

KO JE ŠEF KOZA NOSTRE?

Denaro je bio hospitalizovan u privatnoj klinici Madalena u Palermu, gdje se, prema izvorima iz klinike, liječio od tumora najmanje godinu dana, prenio je italijanski dnevnik “Korijere dela sera”.

Hapšenje su izveli karabinjeri, a prema svjedočenja direktora klinike, Denaro je pokušao da pobegne, ali su ga karabinjeri uhvatili.

Bio je u bjekstvu 30 godina, transformisao je Koza Nostru, a njegov otac Don Čičio bio je šef mafije Trapani, prenio je italijanski dnevnik “Stampa”.

Poznat kao “mršavi” i “dijabolik”, Mesina Denaro je uspjeo da izbegne hapšenje pune tri decenije.

Djetinjstvo i adolescenciju proveo je u kući svoje bake, a zatim je živio sa majkom stalno u atmosferi pretresa, provjera i policijskih racija. O njegovoj kćerki se zna sve: njeno ime, majka, izbori koji su je naveli da odvoji svoj život od teške sjenke oca koga možda nikada nije vidjela.

O sinu se, međutim, malo zna. Poznato je da se zove Frančesko, da je rođen 2004. ili 2005. godine u provinciji Trapani i da ima imidž nemilosrdnog plejboja koji nosi Rej Ban naočare i dizajnerske košulje.

Denaro, koga su zvali “dijabolik”, imao je i nadimak “u siču”, što znači nepresušni izvor podzemne rijeke.

On je važio za vođu sposobnog da kombinuje tradicionalnu dimenziju mafije sa njenom modernijom verzijom. Policija je nudila nagradu od milion i po eura za informacije o njemu.

Ni članovi njegove porodice nisu bili pošteđeni: njegova sestra Patricija uhapšena je i optužena da je rukovodila lancem iznude, njegov brat Salvatore, roditelji njegove supruge, nećak.

Za njim je postojalo brdo naloga za hapšenje i doživotne kazne zatvora zbog mafijaškog udruživanja, ubistava, napada, posedovanja i transporta eksploziva, prenosi “Blic”.

Umiješan je u najteža krivična djela u poslednjih 30 godina, počev od 1992. kada su ubijeni tužioci Đovani Falkone i Paolo Borselino. I sam se, štaviše, hvalio da je ubio toliko ljudi da bi mogao da napuni groblje.

Nakon njegovog hapšenja ostala su još četvorica bjegunaca za kojima se traga: Ćinkvegranela Renato, Bonavota Paskvale, Kubedu Atilio i Motisi Đovani.

Glavna fotografija: Đuzepe Di Mateo (YouTube/Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!