Voćar u Gazi sadio drveće u bašti kada je iz zemlje izronilo blago (VIDEO)

“Arheološko otkriće je još u ranoj fazi i čekamo da saznamo više o tajnama i civilizacijskim vrijednostima”, piše u saopštenju ministarstva. Nacionalni istraživački timovi rade u partnerstvu sa međunarodnim stručnjacima i naučnicima iz Francuske arheološke škole

Vizantijski podni mozaik koji prikazuje razne šarene ptice i druge životinje, slučajno je otkriven u Gazi nakon što je palestinski voćar pokušao da zasadi novo drveće na svojoj zemlji.

Salman al-Nabahin je, pokušavajući da otkrije zašto neka stabla masline nisu pustila korijenje kako bi trebalo, sa sinom počeo da kopa zemljište. Tada je sjekira, kako je ispričao, njegovog sina udarila u “nešto tvrdo i nepoznato”.

Tražio sam na internetu… Saznali smo da je to mozaik iz vizantijskog doba. Ja to vidim kao blago, naravno, ne lično, draže mi je od blaga”, rekao je otac sedmoro djece.

Palestinsko ministarstvo turizma i antikviteta saopštilo je da “podijum obuhvata nekoliko mozaičkih panela koji prikazuju životinje i razne prikaze karakteristične za društveni života tokom vizantijske ere”.

“Arheološko otkriće je još u ranoj fazi i čekamo da saznamo više o tajnama i civilizacijskim vrijednostima”, piše u saopštenju ministarstva. Nacionalni istraživački timovi rade u partnerstvu sa međunarodnim stručnjacima i naučnicima iz Francuske arheološke škole.

Gaza je kao lokalitet bogata antikvitetima, jer je bila važno trgovačko čvorište za civilizacije koje datiraju još od starih Egipćana i Filistejaca opisanih u Bibliji, sve do Rimskog carstva i krstaških ratova, piše Espreso.co.rs.

Poslednjih godina objavljeno je nekoliko značajnih otkrića. Ali zbog nedostatka sredstava i relevantnih stručnjaka, međunarodne grupe stručnjaka pomažu u procesu iskopavanja i očuvanja.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!