Fondacija „Dr Dušan Kosović“ otvara prostorije u Bijelom Polju, Danilovgradu i na Cetinju za pomoć osobama sa mentalnim problemima i njihovim porodicama

„Naša organizacija je neprofitna i sve pare koje dobijemo ulagaćemo u mentalno zdravlje naših sugrađana. Cilj nam je da osobe koje imaju te priobleme ne budu zatvoreni u kućama, da se druže, da se socijalizuju, da nemaju predrasude da su drugačiji od ostalih. Da se porodica ne stidi takve osobe. Kad probijemo tu barijeru sve će biti lakše. Uradićemo sve da budu kao svi ostali građani“, dodaje Kovačević

Danilovgrad, Bijelo Polje i Cetinje su tri grada u kojima će Fondacija “Akademik dr Dušan Kosović“ otvoriti prostorije u koje će jednom do dva puta sedmično po stručnu pomoć moći da dođu porodice sa članovima koji imaju mentalne probleme.

Bivša poslanica i nekadašnja direktorica Kliničkog centra Crne Gore, Zorica Kovačević, koja je sa suprugom pokojnog doktora Dušana Kosovića, Rukako Kosović, došla na ideju o pokretanju fondacije, kazala je da će u ta tri grada dolaziti stručnjaci iz Kliničkog centra Crne Gore i regiona, koji će cjelodnevno, jedan do dva dana, koliko bude trebalo, razgovarati sa porodicama koje imaju mentalno oboljelu djecu, kao i sa djecom.

Akademik dr Dušan Kosović

„Cilj nam je da oni dobiju stručno potporu, a sve ćemo da radimo u dogovoru sa domovima zdravlja i bolnicama. Prvi put sa njima mogu da budu i ljekari iz doma zdravlja i bolnice, uz ljekara sa strane. Možda se roditelji ili njihova djeca bolje otvore u komunikaciji sa novim ljekarom…”, kaže za Portal Revije Fokus Kovačević, koja je i predsjednica Upravnog odbora Fondacije.

Fondacija će, kaže ona, da pomaže i porodicama koje nemaju pare za lijekove.

„Naša organizacija je neprofitna i sve pare koje dobijemo ulagaćemo u mentalno zdravlje naših sugrađana. Cilj nam je da osobe koje imaju te priobleme ne budu zatvoreni u kućama, da se druže, da se socijalizuju, da nemaju predrasude da su drugačiji od ostalih. Da se porodica ne stidi takve osobe. Kad probijemo tu barijeru sve će biti lakše. Uradićemo sve da budu kao svi ostali građani“, dodaje Kovačević.

Ukoliko bude potrebno, kaže ona, obezbijediće im i topli obrok, a organizovaće im i druženja.

„Obezbijedimo im karte za sve sportske manifestacije, za sve pozorišne predstave, razne manifestacije, organizovaćemo izlete, a za sve ćemo obezbijediti prevoz. Takođe, sa njima bi išao i ljekar“, kaže Kovačević.

Nada se da će dijaspora iz Amerike, odnosno ljudi koji su poznavali doktora Dušana Kosovića, kojima je pomagao, pomoći.

„Ako zaživi projekat u ova tri grada, tokom godine ćemo proširiti na cijelu Crnu Goru“, ističe Kovačević.

Planirane aktivnosti Fondacije su organizovanje manifestacije „Dani akademika dr Dušana Kosovića“ koja će trajati dva dana. Učesnici će biti profesor Ratko Božović, dr Sanja Zlopaša, brojni doktori iz Crne Gore, regiona i svijeta. Takođe, svake godine će obezbijediti usavršavanje jednog mladog ljekara na prestižnim klinikama na kojima je dr Kosović radio, a pored otvaranja prostorija u Danilovgradu, Bijelom Polju i na Cetinju, u planu je izrada projekata u oblasti promocije i zaštite mentalnog zdravlja i apliciranje kod domaćih i međunarodnih subjekta.

Fondacija, koja je osnovana prošlog mjeseca, je neprofitna i sve što rade je na dobrovoljnoj, odnosno volonterskoj osnovi, sa ciljem da se u Crnoj Gori unaprijedi mentalno zdravlje.

Doktor Dušan Kosović je bio svjetski poznat neuropsihijatar i psihoanalitičar, predavač na brojnim prestižnim američkim univerzitetima, član više američkih akademija, dobitnik brojnih priznanja za svoj naučni i pedagoški rad, autor velikog broja knjiga koje su prevođene na više svjetskih jezika… Živio je i radio u Njujorku. U Podgorici je osnovao prvo odjeljenje neuropsihijatrije, 1960. godine, a potom, 1965, otišao u Kanadu na specijalizaciju, odakle se nakon dvije godine preselio u SAD i tamo uspješno izgradio karijeru. Bio je direktor psihijatrijske klinike, imao svoju privatnu ordinaciju, a nesebično je pomagao svakog iz Crne Gore ko bi mu se obratio za pomoć. Želja mu je bila da se u Crnoj Gori izgradi klinika za mentalno zdravlje, ali za života to nije doživio.

Kamen temeljac za Kliniku za mentalno zdravlje položen je 28. jula 2022. godine, a ta ustanova nosiće ime Dušana Kosovića. Njegova supruga Rukako Kosović donirala je 200.000 eura za potrebe Klinike.

Formiran je inicijativni odbor Fondacije u kojem su, pored Kosović i Kovačević, i direktorica Klinike za mentalno zdravlje dr Aleksandra Ražnatović, ortoped dr Nermin Abdić, bratanić doktora Kosovića, Dejan Kosović, i dvije advokatice.

Svetlana Peruničić

Idi na VRH
error: Content is protected !!