SAD izdvojile 50 miliona dolara za borbu protiv ruskog uticaja u Crnoj Gori

Kako se naglašava u izvještaju, programi Fonda dizajnirani su kako bi se postigli ciljevi Zakona o suzbijanju ruskog uticaja kroz sankcije a takođe i pružila pomoć zemljama podložnim uticaju i agresiji Ruske Federacije koje nemaju ekonomske mogućnosti da joj se efikasno odupru

Inspektorat američkog Stejt departmenta objavio je izveštaj Fonda o borbi protiv ruskog uticaja (CRIF), u kome se navodi da su SAD potrošile 50.021.746 dolara od 2017. godine do sada za finansiranje aktivnosti i programa koji se suprotstavljaju malignom ruskom uticaju. Sveukupno, navodi se da je u svim zemljama koje pokriva Fond potrošeno preko milijardu dolara od 2017. godine do danas.

Kako se naglašava u izvještaju, programi Fonda dizajnirani su kako bi se postigli ciljevi Zakona o suzbijanju ruskog uticaja kroz sankcije a takođe i pružila pomoć zemljama podložnim uticaju i agresiji Ruske Federacije koje nemaju ekonomske mogućnosti da joj se efikasno odupru, prenosi rtcg.me.

“Izazovi ostaju s obzirom na dinamičnu prirodu ruskog malignog uticaja i različite stepene ranjivosti širom regiona”, piše u izvještaju Inspektorata Stejt departmenta.

U izvještaju se navodi da je najveći dio tih sredstava – 621,5 miliona dolara – izdvojen za finansiranje organizacija i programa u istočnoj Evropi, za zemlje Višegradske grupe (V4) kojima pripadaju Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, i za balkanske zemlje 454 miliona dolara.

Osim Crne Gore, SAD su za Bosnu i Hercegovinu opredijelile nešto više od 80 miliona dolara, Sjevernu Makedoniju 67,4 miliona a za Republiku Srbiju nešto više od 55 miliona.

Za Bugarsku je izdvojeno 47,7 miliona, Sloveniju 40,3, Albaniju 39 miliona, Hrvatsku 11,4, a za Grčku nešto manje od 0,7 miliona dolara, navodi se u izvještaju.

Prema izvještaju, Fond je prvi put uspostavljen Zakonom o konsolidovanim aproprijacijama iz 2017. godine kojim je precizirano da novac bude dodjeljivan organizacijama civilnog društva i drugim subjektima posvećenim vladavini prava, medijima, i za sajber i druge programe koji jačaju demokratske institucije i procese, a protiv ruskog malignog uticaja i agresije.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!