Za devet mjeseci dijaspora poslala 631,89 miliona eura: Već godinama najviše novca stiže iz Amerike

“Najveći priliv novca po osnovu doznaka je stigao iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Irske i Velike Britanije sa iznosima većim od 30 miliona eura, a najmanji iz država poput Turkmenistana, Gvatemale i El Salvadora sa iznosima nižim od 300 eura”, zaključuje Mitrović Mijatović

Kako se privreda od kovida oporavlja, tako ponovo naši sugrađani odlaze u inostranstvo trbuhom za kruhom. To pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore koja bilježi rast priliva doznaka iz inostranstva, odnosno novac koje naši državljani šalju svojim porodicama iz država u kojima rade.

U periodu januar-septembar 2022. godine priliv po osnovu doznaka je iznosio 631,89 miliona eura, što ukazuje na rast priliva doznaka 111,89 miliona eura ili 21,50 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Rast priliva doznaka u najvećoj mjeri je rezultat rasta priliva ličnih transfera koji je u ovom periodu iznosio 29,55 odsto u odnosu na navedeni period 2021. godine”, kazala je Marijana Mitrović Mijatović iz CBCG za Gradsku RTV.

Aktuelna kriza izazvana ratom u Ukrajini, nije uticala na smanjenje priliva doznaka, ali jeste na njihovu strukturu.

Uprkos trenutnoj situaciji, priliv doznaka u Crnoj Gori se povećao. Prema dostupnim podacima ITRS-a (International transactions reporting system) priliv doznaka iz Ukrajine, u periodu januar-septembar 2022. godine je opao za 37,70% u odnosu na prethodnu godinu. Priliv doznaka iz Rusije povećao se za 215,29%”, objašnjava Mitrović Mijatović.

Već godinama najviše novca stiže iz Amerike, a u platnom prometu se pojavljuju i zemlje poput Turkmenistana ili Gvatemale.

Najveći priliv novca po osnovu doznaka je stigao iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Irske i Velike Britanije sa iznosima većim od 30 miliona eura, a najmanji iz država poput Turkmenistana, Gvatemale i El Salvadora sa iznosima nižim od 300 eura”, zaključuje Mitrović Mijatović.

Centralna banka evidentira samo iznose koje dolaze formalnim putevima, poput banka i kompanija koje se bave transferima novca. Procijenjuje se, prenosi Gradski.me, da je priliv doznaka mnogo veći, jer veliki broj naših sugradjana koji radi u inostranstvu pare šalje preko porodice i prijatelja i ti iznosi ne ulaze u zvaničnu statitisku.

Foto: Ilustracija/Patriotska autokolona u Njujorku

Idi na VRH
error: Content is protected !!