Kompanija najvećeg dobrotvora iz CG proslavila 11 godina postojanja: Pogledajte kako je Brčvak uspio da u Njemačkoj ostvari uspjeh (VIDEO)

“Uspjeh Mih kompanije nije u tome da zapošljava ovoliko ljudi, već u tome što smo uspjeli osnovati jednu veliku porodicu. Uz pomoć naših saradnika, kao i naših partnera u cijelom svijetu, uspjeli smo donirati oko pet miliona eura za socijalno ugrožene, za liječenje bolesnih, mnoge porodice su dobile krov nad glavom. Upravo ovo vidimo kao najveći uspjeh naše kompanije. I na kraju, hvala svima koji su dio MihGmbH firme, a naročito onima koji nas nikada nisu iznevjerili”, rekao je Brčvak.

Kompanija MihGmbH, vlasnika Hajriza Hačka Brčvaka, poznatog biznismena i dobrotvora, proslavila je 11 godina postojanja.

U prisustvu brojnih zvanica, Brčvak je podsjetio kako je izgledao razvojni put kompanije na čijem je čelu.

MihGmbH je, kazao je, osnovana 2011. godine i u to vrijeme su samo izvođeni radovi popločavanja.

“U početku je bilo prilično teško, ali uprkos teškom radu bio sam zadovoljan trenutnim stanjem. 2013. godine, preko starog prijatelja i poznanika, dobio sam prvu ponudu da polažem glasfaser kablove, naravno kao podizvođač. Počeli smo sa radovima na novom zadatku i unaprijed smo razmišljali kako da budemo bolji i postignemo što bolji učinak. U to vrijeme sam primijetio da raketa za probijanje zemlje može služiti i za polaganje kablova duž ulice, a ne samo za priključke na kućama, što nas je znatno razlikovalo po pitanju učinka od ostalih podizvođača. Dakle, još u to vrijeme ja sam bio prvi koji je raketom počeo polagati paralelno uz ulicu što dotad niko nije niti radio, niti pokušao. Iako nismo imali adekvatne mašine, znanje, potreban kapital, konkurisao sam više puta kod njemačkog Glasfasera kao generalni izvođač i više puta bio ismijavan. Ali, kao što svi znamo, samo dragi Bog odlučuje o našim sudbinama i našoj nafaki, i tako je i došlo da dobijem prvi posao kao glavni izvođač. Iako je to bio projekat koji nijedan drugi izvođač nije htio, ja sam bio presrećan. Dotad sam radio samo sa Rumunima i Makedoncima, ali baš tada su uvedene olakšice za građane zapadnog Balkana i našim sugrađanima su odobravane vize na tri godine”.

Sa novim nalozima njemačkog Glasfasera, kako je kazao, dovodili su i crnogorske radnike u Njemačku i podučavali ih optičkom spajanju kablova i drugim zanimanjima.

“Nakon dvije godine saradnje sa  ‘Glasfaserom’ imao sam prvi sastanak sa vođom projekta i tom prilikom sam rekao da će Mih za dvije godine biti najjači generalni izvođač za NJ. G. Svojom izjavom sam uspio nasmijati sve prisutne. Ali sam ja bio ozbiljan i vjerovao u ono što sam rekao. U to vrijeme smo imali oko 20 radnika, VW Sharana – crnogorskih registarskih oznaka, godina proizvodnje ’99, crvenog mini morisa moje kćerke, malog renault kamiona sa kontejnerima od dvije tone, narandžastog transportera, te pasata, god. proizvodnje ’99”.

Od tada su, dodao je, napredovali i rasli paralelno sa NJ. G. i jačali saradnju.

“Kao što sam bio obećao, već 2018. godine smo postali najveći proizvođač glasfaser-priključaka u sklopu Nj.G. Svaki poduzetnik mora imati viziju, ali uspješni postaju samo oni, koji streme ka cilju i nikada ne posustaju. 2020. godine počinjemo u Holandiji i počinjemo planirati ekspanziju u Belgiju i Austriju, što nam je u međuvremenu i uspjelo. Naša vizija ide sve dalje, ali sama vizija nije dovoljna. Trebamo saradnike koji će nas svojim znanjem i iskustvom dovesti do cilja. Uspjeh pravog vođstva sastoji se u tome da stvori nove vođe! Upravo iz tog razloga smo se u 2021. pojačali sa mnogo novih ljudi u svim segmentima. Kada je u pitanju pojačanje posebno želim pomenuti Tobiasa Flisa za distribuciju i trenutnog direktora, mog prijatelja i partnera u drugom preduzeću Jasmina Crnovršanina”, rekao je Brčvak.

U ovoj godini su, dodao je, posebno počašćeni podrškom dodatnog direktora, dr Stefana Zimmermanna, o kojem mnoga preduzeća sanjaju.

“Kao i direktor naše novootvorene firme mihSolar GmbH Günther Schwab. Takođe i odjel za finansije koji godinama vodi naš prijatelj Thomas Schüring ojačan je iskustvom Lene Funke, tako da smo sve odjele pojačali i pokrili. U protekloj godini smo u ovo vrijeme imali oko 650 saradnika. Danas mihGmbH zapošljava otprilike 1.300 saradnika i to direktno oko 700 radnika i indirektno u mihHolding oko 600 radnika, uključujući Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i naših preko 30 prijateljskih preduzeća u kojima zapošljavamo oko 300 saradnika”.

Brčvak je rekao da uspjeh Mih kompanije “nije u tome da zapošljava ovoliko saradnika, već u tome što smo uspjeli osnovati jednu veliku porodicu”.

“Uz pomoć naših saradnika, kao i naših partnera u cijelom svijetu, uspjeli smo donirati oko pet miliona eura za socijalno ugrožene, za liječenje bolesnih, mnoge porodice su dobile krov nad glavom. Upravo ovo vidimo kao najveći uspjeh naše kompanije. Uz Božiju volju, u naredne četiri godine planiramo otprilike realizovati 1.250.000 priključaka. I na kraju, hvala svima koji su dio MihGmbH firme, a naročito onima koji nas nikada nisu iznevjerili”, rekao je Brčvak.

Istakao je da je “siguran da samo onaj ko vjeruje u sebe izabere pravi put i cilj može uspjeti”.

Tekst: Sead Hodžić

Photo-video: Željko Đukić (Multimedial Montenegro)

Idi na VRH
error: Content is protected !!