Dječak preživio dva dana pod ruševinama, spasio ga madrac: “Stalno traži mamu, a ona je poginula” (VIDEO)

“Azka je sada dobro, nije povrijeđen”, rekao je njegov rođak Salman Alfarisi (22) dok je držao dječaka za ruku u improvizovanom šatoru na bolničkom parkiralištu. Dodao je kako je, nažalost, dječakova majka poginula. “Doktor je rekao da je slab samo zato što je gladan. Sada samo želi da ide kući. I stalno traži mamu”

Obilna kiša koja ne prestaje da pada i opasnost od dodatnih odrona ometaju napore indonezijskih spasilaca koji tragaju za preživjelima u zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio zapad Jave. Život je izgubila 271 osoba, dok onima koji su još uvijek zarobljeni ispod ruševina vrijeme ističe, piše Guardian.

Ali, nakon niza tragičnih, stigla je i jedna lijepa vijest. Naime, spasioci su iz ruševina izvukli petogodišnjeg dječaka koji je preživio jer je bio zaštićen madracem.

U videu spašavanja koji je objavila lokalna vatrogasna služba, dječak Azka, koji je bio zarobljen dva dana, djelovao je svjesno i smireno dok su ga izvlačili na sigurno.

“Azka je sada dobro, nije povrijeđen”, rekao je njegov rođak Salman Alfarisi (22) dok je držao dječaka za ruku u improvizovanom šatoru na bolničkom parkiralištu. Dodao je kako je, nažalost, dječakova majka poginula. “Doktor je rekao da je slab samo zato što je gladan. Sada samo želi da ide kući. I stalno traži mamu”.

Potres magnitude 5,6 u ponedjeljak je prouzrokovao veliku štetu u planinskom gradu Cianjur, oko 75 km južno od glavnog grada Jakarte. Još se 40 ljudi vodi kao nestalo.

Najveći napori spasitelja usredsređeni su na Cugenang, jedan od najteže pogođenih okruga, gdje se vjeruje da je barem još jedno selo zatrpano u odronima.

Helikopteri bacaju hranu i vodu stanovnicima sela do kojih nije moguće doći cestom, rekao je šef agencije za potragu i spašavanje Henri Alfiandi.

Dodao je da su šanse da iko zarobljen u ruševinama preživi tri dana nakon zemljotresa sve manje i da je opasnost od naknadnih potresa i novih klizišta na kišom natopljenim padinama usporila njegove timove.

“Budući da je zemljotres bio prilično jak i padala je kiša, bojali smo se da će doći do odrona”, rekao je. “Ali sada smo nastavili proces evakuacije”.

Vlasti užurbano rade na dopremanju još teških mašina za raščišćavanje. Na teren poslato oko 6.000 spasilaca.

U bolnici u Cianjuru, piše “Jutarnji list”, pacijenti se liječe vani u šatorima zbog straha od naknadnih potresa.

Ministar zdravstva Budi Gunadi Sadikin rekao je da postoji hitna potreba za dodatnom pomoći pacijentima u bolnicama oštećenim zemljotresom.

Idi na VRH

error: Content is protected !!