Federalni sud SAD blokirao odluku države Njujork: Ponovo dozvoljeno nošenje oružja u javnosti

Odlukom okružnog sudije Džona Sinatre u distriktu Bufalo poništena je odredba zakona prema kojoj je posjedovanje vatrenog oružja na bilo kom privatnom posjedu licenciranom vlasnikom oružja smatrano krivičnim djelom, osim ako vlasnik imanja to ne dozvoli znakom ili davanjem izričitog pristanka, prenio je AP

Federalni sud SAD blokirao je danas odluku države Njujork da ograniči nošenje oružja na privatnom posjedu u skladu sa zakonom usvojenim nakon junske presude Vrhovnog suda SAD a koja je ukinula strogi državni režim o nošenju oružja.

Odlukom okružnog sudije Džona Sinatre u distriktu Bufalo poništena je odredba zakona prema kojoj je posjedovanje vatrenog oružja na bilo kom privatnom posjedu licenciranom vlasnikom oružja smatrano krivičnim djelom, osim ako vlasnik imanja to ne dozvoli znakom ili davanjem izričitog pristanka, prenio je AP.

Sinatra, koga je imenovao republikanski bivši predsjednik Donald Tramp, utvrdio je da je tom odredbom prekršeno pravo na “držanje i nošenje oružja” drugog amandmana Ustava SAD.

Presuda je označila poslednju pobjedu u sudnici za vlasnike oružja koji su osporili njujorški Zakon o poboljšanju skrivenog nošenja, koji je od 1. septembra otežavao dobijanje dozvole za vatreno oružje i zabranjivao vatreno oružje na “osjetljivim” javnim i privatnim lokacijama, piše “Blic”.

Sinatra je rekao da je ta odredba neustavna prema presedanima Vrhovnog suda, uključujući junsku presudu.

“Vlasnici posjeda zaista imaju pravo da na njima ne dozvole oružje”, izjavio je Sinatra, i dodao da država ne može jednostrano da koristi to pravo i da se tako miješa u prava građana koji poštuju zakon, a koji žele da imaju mogućnost da se “odbrane van svojih domova”.

Foto: Ilustracija 

Idi na VRH
error: Content is protected !!