Šef NATO-a razriješio nedoumice: Incident vjerovatno uzrokovao ukrajinski projektil protivvazdušne odbrane

Da budem jasan, Ukrajina nije kriva. Rusija snosi konačnu odgovornost dok nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine. Nema naznaka da je projektil rezultat namjernog napada ili da Rusija priprema ofanzivne vojne akcije protiv NATO.a”, dodao je Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg​ održao je konferenciju za medije nakon vanrednog sastanka koji je održan nakon jučerašnjeg raketnog napada na Poljsku.

“Istraga je u toku, ali preliminarna analiza “sugeriše da je incident vjerovatno uzrokovao ukrajinski projektil protivvazdušne odbrane ispaljen za obranu ukrajinske teritorije od napada ruskih krstarećih raketa”, rekao je.

“Da budem jasan, Ukrajina nije kriva. Rusija snosi konačnu odgovornost dok nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine. Nema naznaka da je projektil rezultat namjernog napada ili da Rusija priprema ofanzivne vojne akcije protiv NATO.a”, dodao je Stoltenberg.

Kako prenosi “Jutarnji list”, kazao je i da “nema nikakvih indikacija da je ovo bio namjerni napad na NATO teritoriju, ali ni da Rusija to planira”.

Stoltenberg je poručio i da incident s raketom indicira da je rat u Ukrajini “za koji je odgovoran predsjednik Vladimir Putin, nastavlja da stvara opasne situacije”.

“NATO je “značajno povećao” svoju prisutnost u istočnom dijelu Evrope. Tamo je sada znatno više vazdušnih i pomorskih snaga”, rekao je Stoltenberg i pozdravio činjenicu da sve više i više saveznika Ukrajini osigurava sisteme protivvazdušne dobrane.

Foto: Jens Stoltenberg​ (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!