Završen protest u Podgorici: “Nema umivene retorike s rušiteljima, Crnoj Gori trebaju izbori”

“Izdajnička klika Dritana Abazovića neće poraziti Crnu Goru ni milom ni silom. Crnogorci ne ljube lance. Srbi koji vole Crnu Goru ne ljube lance. Bošnjaci koji vole Crnu Goru ne ljube lance. Pozivaju nas na dogovor o sudijama Ustavnom suda – nema dogovora s onima koji gaze Ustav. Naši uslovi su jasni – povlačenje zakona, dogovor o sudijama i raspisivanje vanrednih izbora”, kazao je Zirojević

Građanski protest zbog, kako su kazali organizatori, ustavne, ekonomske i socijalne anarhije u Crnoj Gori, održan je na platou ispred Skupštine Crne Gore. Protest je formalno organizovao Forum slobodnih građana Luča, a podržali su ga Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate Crne Gore (SD), Socijaldemokratska partija (SDP), Liberalna partija (LP).

Organizatori su pročitali zahtjeve, a rečeno je da će građani biti blagovremeno obaviješteni o narednim koracima.

Zahtjevi su: povlačenje izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore, dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Na protestu su bili i poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković, predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević (DPS) i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković (DPS).

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković poručio je “nemamo više vremena za pojašnjenja i objašnjenja”.

“Za dvije godine su odveli državu na oltar izdaje i prodaje. Sad su se drznuli da udare na kičmu države, na Ustav, da udare na pretke i na našu majku Crnu Goru koja ih je hranila. Udarali su misleći da nemamo hrabrosti da im odgovorimo. I s ovog mjesta im poručujem da su nas potcijenili. Potcijenili su stamenu, slobodarsku Crnu Goru, vjerujući da je sve završeno. Ne da nije završeno, tek je počelo. Čuće nas i danas, i sjutra, i svakog dana, na svakom mjestu. Od večeras ništa više neće biti isto. Nema bijelih rukavica, nema umivene retorike s rušiteljima. Zna se šta znači kad se brani dostojanstvo. To su velike kukavice. Znaju da nema veće svetinje od odbrane ddžave”, kazao je Živković.

On je dodao da se ne bore samo da sačuvaju Ustav i institucije, nego da se o njima u knjigama uči, kako su stali na branik države.

“Ovo je bedem preko koga neće preći. Zbog toga moramo istrajati i biti složni. Crnoj Gori trebaju izbori. Moramo povratiti red i institucionalnu snagu, vratiti se na evropski put. Ovo je borba za pravo na pristojan život. Idemo na izbore, da građani daju svoj sud, da nakon izbora vratimo Crnu Goru na evropsku put. Tek smo počeli i nećemo stati dok se ostvari svaki od ciljeva”, rekao je Živković.

Svetlana Pajović Musić je poručila da je osnovna obaveza svakog građanina da se suprotstavi okupacionoj vladi i skupštinskoj većini koja je pogazila Ustav sopstvene države.

“Skupštine nema, institucija nema, Vlada vrši tiraniju. Rušiteljima Ustava i temelja naše kuće obraćamo se pitanjem – kadili ste nas suzavcima, hoćete li da nas krstite kalašnjikovima?”, rekla je pajović Musić.

“Dvije godine nasilja, progona, mržnje – znaju li oni kako su nasilnici i tirjanstvo prolazili u Crnoj Gori? Nisu snosili nikakve pravne i političke posljedice. Ali do jedne ure, do noćas, mogli su kako hoće, ali neće dokle hoće. Od večeras ništa neće biti isto, nema povratka nazad, naš put je borba protiv tiranije. Ispisujemo nove stranice borbe za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Poručujemo međunarodnoj zajednici da nas ruski i srpski agenti i plaćenici skrenu s evropskog puta. Od onih kojih sjede u Vladi, do skupštinskih klupa, do okupacione crkve Srbije. Nećemo dozvoliti da budemo moneta za potkusurivanje bilo kome u regionu. Hoćemo li im zaboraviti Belveder? 13. jul u Nikšiću? Prodaju grobova okupacionoj crkvi? Kukaju Turci, leleču bule? Noćas šaljemo poruku – ja sam svoju zaždio svijeću, predati se ne mogu i neću”, rekla je Pajović Musić.

Povela je skandiranje “Popoviću komandante, Crna Gora pozdravlja te”.

Okupljeni su skandirali “Ti si naša prva ljubav, Crna Goro volim te”.

Portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević je rekao da su večeras na skupu odbrane Ustava.

“Nećemo dozvoliti gaženje institucija i dalje ponižavanje države. Naši oponenti su uspjeli u naumu da nas izvedu na ulicu. Nek znaju da smo i ulici naredni. Ovo su ljui koji su prošli Belveder, Bogetiće, 13. jul u Nikšiću, sve nedaće u posljednje dvije godine. Kod nas nema trunke straha, jer smo na pravoj strani. Ne plaše nas Dritanovi suzavci i gumeni meci. Ne plaši nas ni njegova vika”, kazao je Zirojević.

Nakon što su okupljeni krenuli da skandiraju “Dritane pederu”, Zirojević je rekao – “nemojte da vrijeđamo časne pripadnike LGBT populacije”.

“Izdajnička klika Dritana Abazovića neće poraziti Crnu Goru ni milom ni silom. Crnogorci ne ljube lance. Srbi koji vole Crnu Goru ne ljube lance. Bošnjaci koji vole Crnu Goru ne ljube lance. Pozivaju nas na dogovor o sudijama Ustavnom suda – nema dogovora s onima koji gaze Ustav. Naši uslovi su jasni – povlačenje zakona, dogovor o sudijama i raspisivanje vanrednih izbora”, kazao je Zirojević.

Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić rekao je da mu je puno srce “jer se borimo za Crnu Goru, našu jedinu kuću”.

“Naši protivnici misle da su urušili ovu državu. Pogazili su Ustav. Šavnik možda jeste mali, ali naša ljubav je tolika da će poraziti svaku silu. Probudite se institucije. Svijete, probudi se. Dajte nam podršku da sačuvamo našu Crnu Goru”, rekao je Jakić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danilo Kalezić je rekao da je dosta bilo potiranja simbola, imena crnogorskog, zastave i grba.

“Nikad više 1918. Put koji idemo je samo jedan – evropski i zapadni. Nije nam put u tamnom vilajetu u kojem caruje sila bezakonje. Cilj nam je EU, a ne rusko-srpska gubernija. Abazoviću i njegovi pomagačima, koji ne zaslužuju ni ime da im se pomene – nisu čuli naše upozorenje. Iznajmljen od Vučića, čija ratna politika ponovo prijeti da zapali Balkan, Abazović i oni oko njega pokušavaju sa urade ono što je 1918. uradio unuk kralja Nikole. Brani se Crna Gora ovih dana u Šavniku. S nama u publici je Jugoslav (predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić)”, poručio je Kalezić.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Adnan Striković rekao je da je ogromna čast i odgovornost da se obrati.

“Okupila nas je ideja slobodarske, multietničke, antifašističke i evropske Crne Gore. Možemo imati različite svetinje, ali Ustav svakome mora biti svetinja. Tjeranje investitora, maltretiranje sportista, zatvaranje Željezare… ne može biti nekažnjivo. Nećemo prihvatiti sluganstvo i primitavizam. Nećemo prihvatiti da nam Jole Vučurović drži lekcije iz demokratije. Pozivamo i sve međunarodne prijateljske adrese da očuvamo normalnost. Da oživi Ustav i institucije”, kazao je Striković.

Jelena Marković je poručila da evropski put nije gaženje Ustava.

“Mi koji smo se okupili smo ustavobranitelji i ustavobraniteljke. Izdajnici hoće Ustav da prilagode sebi i interesima drugih država, kako bi osiromašili narod i državu Crnu Goru. Ustav nam je urušen potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC (Srpska pravoslavna crkva), izmjenama Zakona o sloodi vjeroispovijesti. Nije Crna Gora prćija Aleksandra Vučića. Putinovim i Vučićevim izvođačima radova sudiće isti oni sudovi koje ste blokirali. Za dvije godine doveli ste Crnu Goru do ruba propasti. Ima nas da vas zaustavimo. Stop izdaji domovine”, kazala je Marković.

Dok je govorila Marković okupljeni su skandirali “splačino Dritane”.

Izvor: “Vijesti”

Foto: Printscreen (Vijesti video)

Idi na VRH
error: Content is protected !!