Vučić izdao zapovijest, srpska vojska u stanju pripravnosti, podigli nivo borbene spremnosti zbog situacije na Kosovu

Nove napetosti između Beograda i Prištine ponovno su dospjele u prvi plan nakon što je u ponoć u noći na utorak istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdatih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu

Vojska Srbije od utorka je “u stanju pripravnosti” i “podignut je nivo borbene spremnosti” zbog stanja na Kosovu, izjavio je srbijanski ministar obrane Miloš Vučević, navodeći da je to zapovijest predsjednika Aleksandra Vučića.

Nove napetosti između Beograda i Prištine ponovno su dospjele u prvi plan nakon što je u ponoć u noći na utorak istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdatih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.
Vučević je u gostovanju na TV Happy rekao da se Srbija zalaže za dijalog, ali i da je vojska spremna da izvrši svaki nalog predsjednika Vučića, koji joj je po Ustavu glavni zapovjednik, kako bi zaštitila “sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu”.

“Srbija je za dijalog. Bolje je hiljadu dana pregovarati, nego jedan dan biti u rovu”, ocijenio je srbijanski ministar odbrane, objašnjavajući pojačanu pripravnost Vojske Srbije.

On je upozorio da kad Srbija govori o miru i stabilnosti, to ne znači da je slaba ili kukavica, jer je njena vojska višestruko jača nego što je bila, ali postupa po nalogu državnog vrha i predsjednika.

Srbijanski zvaničnici insistiraju da namjere Prištine nisu saglasne dosad postignutim sporazumima, te da se Kosovo oglušilo o preporuke Bruxellesa i Washingtona.

Vlada Kosova je 29. jula donijela odluku da se uklone svetablice izdate u Srbiji za gradove na Kosovu, te da se ta vozila preregistruju na oznake Republika Kosovo (RKS), a da primjena te odluke započne od 1. avgusta, što je izazvalo napetosti na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima.

Poslije protesta Srba i blokada graničnih prelaza kosovska vlada je kao novi rok odredila 31. oktobar, a prošle sedmice kosovski Srbi poručili su da će blokirati saobraćajnice ako se to dogodi.

SAD su, u saopštenju State Departmenta od petka, poručile da su “razočarane i zabrinute” što je kosovska vlada odbila zahtjeve međunarodnih partnera da produži rok za stupanje na snagu odluke o registarskim tablicama.

Kosovska vlada je, tri dana uoči isteka roka, odlučila da ne odustane od odluke, već da je primjenjuje po fazama, uprkos zahtjevima iz EU i SAD da se za zamjenom srpskih tablica sa RKS (Republika Kosovo) pričeka još idućih 10 mjeseci.

Po tome bi, prenosi Slobodna Dalmacija, odluka trebala da stupi na snagu, ali njena primjena, u smislu kontrole i mogućeg kažnjavanja, odgađa se za januar, odnosno april.

Beograd i Priština u višegodišnjem dijalogu pokušavaju da normalizuju odnose.

Posljednjih mjeseci pojačana je diplomatska aktivnost EU i SAD da pospješe i ubrzaju taj proces koji bi rezultirao međusobno prihvatljivim sporazumom koji Kosovo vidi kao priznanje i članstvo u UN-u i međunarodnim tijelima, dok Beograd odbija da prizna nezavisnost Kosova proglašenu 2008.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!