Njujork: Čuvari u metrou onemogućavaju građane da bez karte uđu u voz (VIDEO)

„Da presretnu ljude i blokiraju kriminal u sistemu“, rekao je predsjednik i izvršni direktor MTA Janno Lieber. “Nije svaki utajivač karte kriminalac, ali iskustvo je pokazalo da je praktično svaki kriminalac utajivač”, rekao je Lieber

Njujork vraća staru ideju o suzbijanju onih koji izbjegavaju plaćanje karata kako bi spriječili kriminal u metrou.

Javni prevoz podzemnom željeznicom u Njujorku (MTA stations) je angažovao privatne, nenaoružane čuvare da pomognu u nadgledanju sistema metroa, izvijestila je Natalie Duddridge sa CBS2.

Stražari će se kretati po različitim stanicama kako bi zaustavili preskakanje okretišta. Ideja je da se zaustavi mali zločin da bi se spriječio ozbiljniji.

Zvaničnici tranzita testiraju pilot program na nasumično odabranim stanicama. Nenaoružani čuvari su postavljeni na okretnicama kako bi spriječili ljude koji ne plaćaju da uđu u voz.

„Da presretnu ljude i blokiraju kriminal u sistemu“, rekao je predsjednik i izvršni direktor MTA Janno Lieber. “Nije svaki utajivač karte kriminalac, ali iskustvo je pokazalo da je praktično svaki kriminalac utajivač”, rekao je Lieber.

Podsjeća na teoriju razbijenih prozora, koja kaže da manji zločini doprinose atmosferi bezakonja i podstiču teže zločine. Na primjer, video snimak od 13. oktobra prikazuje čovjeka koji se sagnuo ispod okretnice u istočnoj 138. ulici i Aleksandrovoj aveniji. Policija je saopštila da potom udario 18-godišnjaka u glavu.

Sve u svemu, statistika pokazuje da je tranzitni kriminal porastao za više od 41 odsto u cijelom gradu u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Zvaničnici su rekli da program, koji je testiran od avgusta, funkcioniše.

„Već pokazuje uticaj na učestalost izbjegavanja plaćanja karata na tim stanicama i zaposlili smo još 50 čuvara“, rekao je Liber.

Izbjegavanje plaćanja karte košta MTA desetine miliona dolara godišnje. Cijena pilot programa još nije otkrivena.

Foto: Printscreen (CBS)

Idi na VRH

error: Content is protected !!