Kozarac: Klanjana dženaza i sahranjeno osam žrtava zločina u Prijedoru

Sahranjeni su Emira (Emir) Mulalić (1987), Nihad (Eniz) Sušić (1971), Nedim (Sakib) Omanović (1966), Miralem (Rasim) Kardumović (1964), Senadin (Sejdo) Šara (1962), Velid (Muhamed) Bešić (1948), Derviš (Salih) Karagić (1931) i Hamo (Ragib) Hodžić (1930)

Sa današnje dženaze u Kamičanima (Foto: Printscreen)

U Kamičanima kod Kozarca danas je klanjana kolektivna dženaza i sahranjeno osam žrtava, civila bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni tokom 1992. godine na području Prijedora, javlja Anadolu Agency (AA).

Sahranjeni su Emira (Emir) Mulalić (1987), Nihad (Eniz) Sušić (1971), Nedim (Sakib) Omanović (1966), Miralem (Rasim) Kardumović (1964), Senadin (Sejdo) Šara (1962), Velid (Muhamed) Bešić (1948), Derviš (Salih) Karagić (1931) i Hamo (Ragib) Hodžić (1930).

Dženazu namaz predvodio je Husein efendija Smajić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, koji je u obraćanju pred više hiljada okupljenih poručio da se mole da će ovih osmoro ubijenih, kao i ostali ubijeni u Prijedoru, Kozarcu, Srebrenici, Zvorniku, imati pravo i moliti se i “biti naše šefadžije kada budemo polagali račun za život koga smo proveli na ovom svijetu”.

Izrazio je žalost što ovaj i prethodni skupovi i ispraćaji žrtava Bošnjaka nisu kraj ispraćaja onih koji su ubijeni kao civili, izbjeglice, prenosi aa.com.tr.

“Prijedor je druga Srebrenica, ako ne i teža od Srebrenice, međutim zlo u Prijedoru desilo se 1992, početkom agresije, izvan očiju svjetske javnosti. Nas su ovdje u Prijedoru ubijali, mučili, odvodili u logore, a svjetska javnost gotovo da ništa o tome nije znala. Nasuprot tome, u Srebrenici se sve dešavalo 1995, pred očima javnosti, i to je razlika i zato je nama ovdje u Prijedoru, Kozarcu, Krajini bitno da dođemo u što većem broju na ove dženaze, da u što većem broju obilježimo ovaj 20. juli, dan kada je na brdu prijedorskom ubijeno gotovo 2.000 ljudi za taj jedan dan”, rekao je Hasan efendija Makić, muftija bihaćki, koji se takođe obratio okupljenima.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!