Abazović: Bilo bi dobro da se izborima dobije nova konfiguracija parlamenta

“To sve treba nekako legitimisati kroz državni parlament. Nemam ništa protiv toga, mislim da je to dobro rješenje. Međutim, moramo da dogovorimo datum izbora, da li su to zajednički parlamentarni i predsjednički izbori. Sasvim je logično da, unutar političkog spektra, vidimo šta je to najbolje rješenje”, rekao je Abazović novinarima ispred Vlade

Premijer Dritan Abazović kazao je da bi bilo dobro da se novim izborima dobije nova konfiguracija državnog parlamenta.

On je, na pitanje da li će Građanski pokret URA podržati eventualnu inicijativu za skraćenje mandata Skupštini i održavanje vanrednih izbora, rekao kako smatra neminovnim da se ide ka rješavanju političke konfuzije.

“Izbori su, čini mi se, potpuno optimalno rješenje. Imali smo lokalne izbore, imamo promjenu konfiguracije političke scene. To sve treba nekako legitimisati kroz državni parlament. Nemam ništa protiv toga, mislim da je to dobro rješenje. Međutim, moramo da dogovorimo datum izbora, da li su to zajednički parlamentarni i predsjednički izbori. Sasvim je logično da, unutar političkog spektra, vidimo šta je to najbolje rješenje”, rekao je Abazović novinarima ispred Vlade.

Ocijenio je da se atmosfera u Crnoj Gori promijenila nakon lokalnih izbora održanih u nedjelju, da su “splasnule tenzije” i da su jasni neki trendovi.

“Demonopolizovala se scena. Jača građansko biće i mislim da bi bilo dobro da novim izborima dobijemo novu konfiguraciju državnog parlamenta i da krenemo da rješavamo druge nagomilavane probleme”, poručio je Abazović, prenose “Vijesti”.

O MORINJU: “ISPADE DA TO NISU RADILE NAŠE VLASTI, NEGO DA NAM JE NAMETNUTO”

Premijer je, upitan da li će Vlada dati odobrenje Ministarstvu odbrane da dozvoli da se ukloni spomen-ploča u Morinju, kazao da nije čuo da je neko protiv table, ali da se table i obilježja ne mogu postavljati protivzakonito.

“Imamo opciju da sprovedemo zakonsku proceduru i tako legitimišemo tablu. Naravno, tu će biti i riječi o tekstu koji nije potpuno odgovarajući. Ispade da nam je to nametnuo neko da to radimo, a da to nisu radile naše vlasti”, istakao je on.

Naglasio je da obilježja koja imaju veze sa zločinima nisu stvar dnevne politike.

“Možda ih je neki ministar tako doživio. To nisu stvari dnevne politike, već nešto što treba da ostane trajno, kao opomena da se takve stvari nikad, bilo kojoj generaciji ne ponove”, poručio je Abazović.

Kazao je da će danas imati sastanak u Ministarstvu odbrane sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore.

“Vidjećemo kako ćemo da se postavimo oko mnogih stvari vezano za odbranu… Ponoviću svoj jasan stav, tabla – da, obilježje – da, ali u skladu sa zakonom”, zaključio je Abazović.

VOJSCI POTREBAN POLIGON ZA VJEŽBE

Na pitanje da li će od ministra Filipa Adžića, koji rukovodi resorom odbrane, tražiti poništavanje odluke o uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini, on je odgovorio da je stav GP URA nedvosmislen.

„Mi smo za očuvanje prirodnih ljepota Crne Gore, to je jedan od najvećih pašnjaka u Evropi“, dodao je Abazović.

On je rekao da nije siguran da bi Agencija za zaštitu životne sredine ikada mogla dati saglasnost za izgradnju vojnog poligona na tom mjesu.

„Moj stav je da Vojsci Crne Gore treba poligon. On ne mora da bude na Sinjajevini, ali moramo da nađemo novu lokaciju gdje naši vojnici mogu da vježbaju“, istakao je Abazović.

SA SDT-OM RAZGOVARALI O MELJINAMA

Premijer je, upitan da li Vlada ima mehanizam da pomogne bolnici u Meljinama, odgovorio da i na tome rade.

Abazović je rekao da je ministar finansija Aleksandar Damjanović imao sastanak sa specijalnim državnim tužiocem, s obzirom na to da su Meljine predmet procesa u Specijalnom tužilaštvu.

„Ukoliko budu mogli da nađu zakonski osnov da se skinu mjere vezano za Meljine, kako bi ta bolnica mogla da bude preuzeta od države. Mi smo zainteresovani da je preuzme država u potpunosti, bez nekih tereta“, rekao je Abazović.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!