Vojnici spriječili uklanjanje spomen-ploče: Konjević smijenjen, zabrana ulaska u objekat Morinj i dalje na snazi

Prema nezvaničnim sazanjima “Vijesti”, dežurni vojnici su komunalnim inspektorima saopštili da imaju izričito naređenje pretpostavljenih da nikome ne dozvole ulaz u krug tog objekta. Čak ni nakon insistiranja komunalnih inspektora da vojna straža obavijesti pretpostavljene da je inspekcija tu i da mora izvršiti nalog koji je Opštini Kotor prošle nedjelje uručila državna Uprava za inspekcijske poslove

Pripadnici Vojske Crne Gore spriječili su juče Komunalnu inspekciju Opštine Kotor da izvrši nalog Uprave za inspekcijske poslove (UIP) Crne Gore koja je naložila uklanjanje nezakonito postavljene spomen-ploče u krugu bivšeg vojnog skladišta u Morinju.

Vojnici koji od prije petnaestak dana neprekidno dežuraju i daju stražu iza zaključane kapije napuštenog objekta koji se ne koristi već 16 godina, nisu dozvolili komunalnim inspektorima da uđu u krug tog vojnog objekta, iako su im inspektori pokazali izvršni nalog UIP da se spomen-ploča mora ukloniti.

Prema nezvaničnim sazanjima “Vijesti”, dežurni vojnici su komunalnim inspektorima saopštili da imaju izričito naređenje pretpostavljenih da nikome ne dozvole ulaz u krug tog objekta. Čak ni nakon insistiranja komunalnih inspektora da vojna straža obavijesti pretpostavljene da je inspekcija tu i da mora izvršiti nalog koji je Opštini Kotor prošle nedjelje uručila državna Uprava za inspekcijske poslove, vojnici nisu dozvolili ulaz u objekat, ističući da im je “iz Ministarstva odbrane opet rečeno da je naredba o zabrani ulazaka u objekat Morinj i dalje na snazi”.
Sporna spomen-ploča u Morinju je postavljena u znak sjećanja na činjenicu da je ovdje 1991-1992. nekoliko mjeseci funkcionisao takozvani Sabirni centar za ratne zarobljenike sa dubrovačkog ratišta, a u kojem su bili zatočeni brojni zarobljeni pripadnici hrvatskih snaga koje su branile Konavle i Dubrovnik od pljačkaškog naleta crnogorskih rezervista u uniformama JNA, kao i mnogi hrvatski civili sa te teritorije, prenose Vijesti. 
Idi na VRH
error: Content is protected !!