Prva liturgija u Njujorku za Crnogorce i na crnogorskom jeziku još od 1923. godine: Vladika Boris pośetio iseljenike u SAD

U svom obraćanju vladika Boris se zahvalio crnogorskim iseljenicima na toplom prijemu i poučio novokrštene o značenju svete tajne krštenja. Između ostalog naveo je da bi “svi trebali da se ugledamo na naše iseljenike i na njihovu iskrenu ljubav prema Crnoj Gori i svemu što čine za domovinu”

U crkvi Svetog Kirila u Bruklinu koju je crnogorskim pravoslavnim vjernicima ustupila za ovu priliku Bjeloruska autokefalna pravoslavna crkva na poziv crnogorskih iseljenika služio je vladika ostroško-nikšićki Boris (Bojović) koji je poslije liturgije obavio krštenja.

U svom obraćanju vladika Boris se zahvalio crnogorskim iseljenicima na toplom prijemu i poučio novokrštene o značenju svete tajne krštenja.

Između ostalog naveo je da bi “svi trebali da se ugledamo na naše iseljenike i na njihovu iskrenu ljubav prema Crnoj Gori i svemu što čine za domovinu.”

Ovo je, kako su istakli organizatori skupa, prva liturgija u Njujorku za Crnogorce i na crnogorskom jeziku još od 1923. godine kada je u SAD služio arhimandrit Nikodim Janjušević.

Crnogorci i Crnogorke koji su uzeli učešća zahvalili su vladici na pažnji i spremnosti da se odazove pozivu iseljenika iako je njegova pośeta Njujorku bila privatnog karaktera.

Idi na VRH
error: Content is protected !!