Konferencija o diskriminaciji u Luksemburgu, Ramdedović: Nacionalno vijeće će se zalagati za prava stranaca

Ramdedović je naglasio kontinuiranu podršku koju Vijeće pruža strancima i iseljenicima olakšavajući im prilagođavanje i integraciju u moderno luksemburško društvo. Istakao je da je diskriminacija i te kako pristuna, čak i u modernom društvu kakvo je Luksemburg. Nacionalno vijeće, sastavljeno od predstavnika svih stranaca, daće svoje mišljenje u narednom periodu po ovom pitanju

U organizaciji i pod pokroviteljstvom Evropske komisije, Nacionalnog vijeća za strance u Luksemburgu čiji je predsjednik Bihorac mr Munir Ramdedović, (CNE) i Centra za jednakost (CET) u “Grande salle” de la Chambre de métiers, održana je konferencija na temu „Diskriminacija na radnom mjestu“.

To je veoma aktuelna tema jer se zaposleni, vrlo često, susreću sa različitim oblicima diskriminacije na radnom mjestu.

Primarni cilj konferencije bila je namjera da se ta problematika detaljno razradi, kako bi se učesnici što bolje upoznali prevashodno sa samim terminom diskriminacije, odnosno šta ona podrazumijeva, kako je prepoznati i kako reagovati u službi zaštite svojih prava u slučaju njene praktične pojave.

Uvodnu riječ na konferenciji, u svojstvu jednog od domaćina, imala je zvanična predstavnica Evropske komisije u Luksemburgu Anne Calteux. Ona je upoznala prisutne sa motivima koji su bili odlučujući da se organizuje konferencija tog tipa,  kao i razloge koji su uticali da tema diskriminacije, odnosno nejednakog postupanja na poslu bude predmet te organizacije.

Predsjednik CSY (Konferencija Saint-Yves), William Lindsay Simpson, predstavio je govornike kako bi prisutni bili detaljno informisani o njihovim biografijama, odnosno preporukama koje ih kvalifikuju za raspravu na teme dnevnog reda.

Profesor evropskog radnog prava, Luca Ratti, predstavio sa temom “Izazovi u evropskom pravu”. Obraćanje je sadržalo analitički osvrt na brojne izazove sa kojima se suočava pravo Evropske unije u opštem smislu i posljedice koje ti izazovi proizvode. On je dao kratku analizu izvora evropskog prava u oblasti borbe protiv diskriminacije, s posebnim akcentom na Direktivi 2000/78 (jednakost na radu), Direktivi 2000/43 (rasa i etničko porijeklo) i na Direktivi 2006/54 (princip jednakosti).

Sudija Evropskog suda pravde, Francois Biltgen, održao je predavanje na temu “Konkretni primjeri prava Evropskog suda pravde”. U izlaganju su preovladavali primjeri sudske prakse Evropskog suda pravde, gdje su prisutni imali mogućnost da se upoznaju sa detaljnim prikazima i procedurama rješavanja konkretnih pravnih situacija u Belgiji, Italiji, Rumuniji i Bugarskoj. Kroz konkretne primjere, on je analizirao pravna rješenja u slučaju odsustva akcije žrtve diskriminacije, naglašavajući pristup Suda pravde u pogledu diskriminacije na radnom mjestu.

Sebastien Tosi, predstavnik Advokatske komore u Luksemburgu, osvrnuo na glavne izvore prava u oblasti antidiskrimacije u Luksemburgu. Osim toga, prisutni su mogli da čuju zakonsku definiciju diskriminacije na radu, onako kako to predviđa Zakon o radu u Luksemburgu. Tosi je predstavio institucije koje su zadužene za zaštitu žrtava diskriminacije u Luksemburgu i način kako se do njih dolazi.

Završnu riječ imao je Munir Ramdedović, koji je govorio o ulozi Nacionalnog vijeća u odnosu na pitanja od značaja za strance, sa naglaskom na temu diskriminacije na random mjestu. On se osvrnuo i na ostale, uglavnom statusne situacije sa kojima se susreću stranci tokom boravka u Luksemburgu. Ramdedović je naglasio kontinuiranu podršku koju Vijeće pruža strancima i iseljenicima olakšavajući im prilagođavanje i integraciju u moderno luksemburško društvo. Istakao je da je diskriminacija i te kako pristuna, čak i u modernom društvu kakvo je Luksemburg. Nacionalno vijeće, sastavljeno od predstavnika svih stranaca, daće svoje mišljenje u narednom periodu po ovom pitanju.

Ramdedović je naglasio da će se Nacionalno vijeće u budućnosti zalagati za prava stranaca, a posebno prava naših građana sa Balkana. Na tom polju Vijeće je već napravilo ozbiljan napredak. U toku ove godine Vijeće je izdalo više mišljenja i preporuka o promjeni zakonske legislative u pogledu poboljšanja statusa stranaca (porijeklom van EU) u Luksemburgu. Jedan od tih predloga tiče se ukidanje uslova boravka od pet godina u Luksemburgu za sticanje mogućnosti glasanja na opštinskim izborima, koji je i usvojen. Drugi predlog sastoji se u ukidanju potrebe dobijanja radne dozvole za one koji su boravak u Luksemburgu dobili putem procedure spajanja porodice, koji je u razmatranju. Osim toga, Vijeće radi na sastavljanju predloga za olakšavanje pristupa školovanju za novopridošle učenike.

Konferenciji su prisustvovala i dva bivša predsjednika Nacionalnog vijeća za strance, Francis Delaporte, aktuelni predsjednik Administrativnog suda u Luksemburgu, i Franco Avena, penzionisani italijanski izaslanik pri Evropskoj komisiji.

Faiz Softić

Idi na VRH
error: Content is protected !!