Gaf bivšeg američkog predsjednika: Džordž V. Buš pomiješao invaziju na Ukrajinu sa Irakom (VIDEO)

“Rezultat (takvog sisteme u Rusiji) je nepostojanje kontrole i ravnoteže, što je omogućilo da jedan čovjek pokrene potpuno neopravdanu i brutalnu invaziju na Irak”, rekao je Buš, a onda se, odmahnuvši glavom, ispravio: “Hoću reći, na Ukrajinu”

Bivši američki predsjednik Džordž V. Buš pogrešno je nazvao invaziju na Irak “brutalnom” i “neopravdanom”, a potom se ispravio rekavši da je zapravo mislio na rusku invaziju u Ukrajini.

Buš je grešku napravio u srijedu u govoru, kritikujući ruski politički sistem, javlja Rojters.

“Rezultat (takvog sisteme u Rusiji) je nepostojanje kontrole i ravnoteže, što je omogućilo da jedan čovjek pokrene potpuno neopravdanu i brutalnu invaziju na Irak”, rekao je Buš, a onda se, odmahnuvši glavom, ispravio: “Hoću reći, na Ukrajinu”.

Potom se našalio rekavši da godine očito čine svoje, što je izazvalo smijeh u publici.

U kritici u kojoj je osudio ruskog predsjednika Vladimira Putina za invaziju na Ukrajinu, Buš je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog uporedio sa britanskim čelnikom u Drugom svjetskom ratu, Vinstonom Čerčilom.

Britanska agencija podsjeća da su Sjedinjene Države 2003. godne, u vrijeme Bušovog predsjedničkog mandata, predvodile invaziju na Irak uz opravdanje da ta zemlja posjeduje oružje za masovno uništenje, ali to oružje nikada nije pronađeno. Dugotrajan sukob odnio je živote stotine hiljada ljudi, a mnogo više ih je napustilo je svoje domove.

Bušov komentar brzo je postao viralan na društvenim mrežama, a samo na Twitteru imao je više od tri miliona pregleda nakon što je snimak objavio novinar lokalnog Dalas Njuza.

Idi na VRH
error: Content is protected !!