Rajzing Rajnke: Zabrinjava stepen podjela u crnogorskom društvu

“Zabrinuta sam više nego ikad. Vjerujem da multietičnost i multiukutrualnost treba da budu snaga Crne Gore. To treba da joj omogući da se uhvati ukoštac sa nedaćama. I dalje različitost vidim kao snagu Crne Gore. Poštovanje različitosti ostaje u biti identiteta Crne Gore“, kazala je Rajzing Rajnke

Crnogorski lideri, koji su propustili da jasno i javno osude rusku agresiju na Ukrajinu, pokazali su da ne dijele evroatlantske vrijednosti, kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke. Ona je, na otvaranju 12. 2BS Foruma u Budvi, rekla da je zabrinuta zbog stepena podijeljenost u crnogorskom društvu.

“Zabrinuta sam više nego ikad. Vjerujem da multietičnost i multiukutrualnost treba da budu snaga Crne Gore. To treba da joj omogući da se uhvati ukoštac sa nedaćama. I dalje različitost vidim kao snagu Crne Gore. Poštovanje različitosti ostaje u biti identiteta Crne Gore“, kazala je Rajzing Rajnke.

Prema njenim riječima, kada društvo ne toleriše razlike, ono postaje oslabljeno i nesposobnije da se suoči sa izazovima.

Rajzing Rajnke je podsjetila da je, kada je počeo njen mandat, DPS 30 godina vladala Crnom Gorom.

“Građani su u avgustu 2020. pokazali da žele promjene koje će donijeti konkretne rezultate za dobrobit birača i, najvažnije, konkretne aktivnosti u borbi protiv korupcije. Avgusta 2020. godine smo gledali demokratiju na djelu”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da je, kada je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine, bezbjednosna saradnja postala značajnija nego ikad, prenosi rtcg.me.

“Prava prijetnja dolazi od vlade koja se partijski stavi iznad državnih interesa. Bezbjedna Crna Gora treba jednako da tretira sve građane”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je ocijenila da napad Rusije nije samo napad na Ukrajinu, već na poredatk zasnovan na bezbjednosti.

“Kada imate agresora, nemate redovno stanje. Moramo nastaviti ekonomski i diplomatski pritisak na Rusiju i nastaviti da podržavamo Ukrajinu”, istakla je Rajzing Rajnke.

Ona je pohvalila odluku Crne Gore da osudi lažni referendum Rusije u Ukrajini, kao i zajedničku izjavu predsjednika Mila Đukanovića.

“Sa druge strane, oni crnogorski lideri koji su propustili da jasno i javno osude rusku agresiju, pokazali su da ne dijele naše evroatlantske vrijednosti”, istakla je Rajnke.

Foto: Džudi Rajzing Rajnke u Budvi (Foto: YouTube/Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!