Potpisani dokumenti, četiri ukrajinska regiona pripojena Rusiji

Putin je rekao da kijevske vlasti moraju s poštovanjem da posmatraju izraz slobodne volje građana, koji su na referendumu odlučili da se pripoje Rusiji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je sporazume o ujedinjenju Donjecke Narodne Republike, Luganske narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti s Rusijom.

Pored Putina, dokument o ujedinjenju su potpisali lideri DNR i LNR Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki i šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Putin je rekao da kijevske vlasti moraju s poštovanjem da posmatraju izraz slobodne volje građana, koji su na referendumu odlučili da se pripoje Rusiji.

“To je volja miliona ljudi i njihovo pravo fiksirano Poveljom Ujedinjenih nacija”, naglasio je, prenosi N1.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak će održati hitan sastanak s najvišim zvaničnicima na kojem će se donijeti “bitne odluke”.

Vladimir Putin je u četvrtak uveče potpisao ukaz o priznanju Hersona i Zaporožja kao nezavisnih država, što je preduslov da regioni podnesu zahtjev za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Lugansk i Donjeck Putin je već priznao kao nezavisne države u februaru u vrijeme kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu. U regijama Lugansk, Donjeck, Zaporožja i Herson prošle nedjelje održani su referendumi za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji.

Ukrajina i zapadne sile osudile su petodnevno glasanje koje je završilo u utorak, rekavši da njihov rezultat od preko 99 odsto podrške otcepljenju nikada neće biti međunarodno priznat.

Područja na istoku i jugu Ukrajine okupirana su ubrzo nakon početka invazije ruskih snaga u februaru. Njihovo uključivanje u rusku teritoriju označava dramatičnu eskalaciju u Putinovom sedmomjesečnom ratu.

Foto: Moskva (Printscreen)

Idi na VRH

error: Content is protected !!