Onlajn sastanak dijaspore i Konjevića: Crna Gora ima istorijsku šansu da se na zdraviji način vrati na pravi put

Konjević je kazao da smatra da će period pred nama biti vrlo težak, ali da je ipak optimističan, s obzirom na to da su prethodne dvije godine razotkrile nedostatke i nesposobnosti različitih političkih aktera koji su učestvovali u vlasti, a u kojoj su sad već imale priliku da učestvuju sve strane i da se pokažu

U želji da se što aktivnije uključi i maksimalno doprinese izlasku iz političke i društvene krize u kojoj se nalazi naša matična država, predstavnici dijaspore će narednih dana održati nekoliko sastanaka sa predstavnicima političkih partija koje pripadaju crnogorskom bloku.

To je saopšteno iz eMDe Alijanse Zajednica CG u Njemačkoj.

Prvi u nizu planiranih sastanaka održan je 18. septembra sa predsjednikom SDP-a Raškom Konjevićem, ministrom odbrane i potpredsjednikom Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu.

Ispred dijaspore sastanku su prisustvovali dr Nenad Popović, jedan od osnivača udruženja MonteHess iz Frankfurta i prvi predsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom, predstavnik vrnogorske dijaspore iz BiH Mirza Redžić, aktuelni član Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade Crne Gore, profesorica Daniela Livingstone, predsjednica crnogorske dijaspore u Švajcarkoj, i organizator sastanaka Emira M. Ličina, predsjednica udruženja MonteKöln iz Kelna i predsjednica eMDe Alijanse-Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori, aktuelnoj institucionalnoj nebrizi o dijaspori i pokušajima njenog udaljavanja i prekida saradnje sa Crnom Gorom, kao i ulozi i uticaju dijaspore na crnogorsko društvo i načinima njihovog unapređenja u kontekstu aktuelnog političkog momenta.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, Konjević je istakao da je partija na čijem je čelu i ranije ukazivala da način vladanja, nedovoljne reforme i usporavanje procesa pridruženja EU mogu dovesti do onoga što se desilo 30. avgusta. Ocijenio je da je politika u protekle dvije godine društvo vratila unazad i objasnio da se kroz manjinsku Vladu, uz značajnu dozu skepse, pokušalo krenuti naprijed i afirmisati proces EU integracija i popraviti investicioni ambijent kao preduslov ekonomskog razvoja što, nažalost, nije ostvareno zbog promjene prioriteta od premijera Vlade u tehničkom mandatu, Dritana Abazovića. Najavio je da će u narednih par dana biti jasnije kakav će biti izlazak iz ove situacije, kao i da smatra da su izbori definitivno pravo rješenje, jer bi svaka druga opcija bila samo političko mučenje, kako građana, tako i institucija.

Govoreći o ulozi dijaspore naglasio je da Crna Gora ima istorijsku šansu da se vrati na zdraviji način na pravi put, put građanske, sekularne, evroatlantske Crne Gore. Uloga dijaspore na tom putu je važna i vidi je u dva konteksta, kohezivni – saradnja i jačanje institucionalnih veza.

Kazao je da smatra da će period pred nama biti vrlo težak, ali da je ipak optimističan, s obzirom na to da su prethodne dvije godine razotkrile nedostatke i nesposobnosti različitih političkih aktera koji su učestvovali u vlasti, a u kojoj su sad već imale priliku da učestvuju sve strane i da se pokažu.

Ocijenio je da su vanredni izbori definitivno jedino pravo rješenje i poručio da je potrebno da se dijaspora aktivno uključi u procese koji predstoje.

“Ovo je jednako važno za budućnost svih, kako onih u zemlji, tako i svih onih koji su u pečalbi. Važno je da se čuje zajednički glas, jer dijaspora sa strane može neke stvari da vidi i jasnije, s obzirom na to da živi u uređenim sistemima”, kazao je Konjević.

Upitan o biračkom pravu naših građana na privremenom radu i boravku u inostranstvu, kazao je da mogu da glasaju državljani Crne Gore koji imaju prebivalište u zemlji od 24 mjeseca, što je i Ustavna odredba. Pojasnio je da se prebivalište stiče rođenjem ili prijemom, te da je ovdje suština pitanje boravišta, a ne prebivališta, kako se često pogrešno, pa i manipulativno interpretira u javnosti. Naime, ako neko privremeno negdje boravi, njemu se mijenja boravište dok će prebivalište izgubiti samo činom dobijanja drugog državljanstva i prebivališta u drugoj zemlji.

U ime organizatora ovih razgovora u narednom periodu najavljujemo sastanke sa predstavnicima ostalih političkih partija crnogorskog bloka.

Foto: eMDe Alijansa

Idi na VRH
error: Content is protected !!