MANS: Vlada da poništi odluku o povećanju plata rukovodstvu ASK-a, trebalo je da sami utvrde neprimjeren uticaj

“Zbog toga odluka Vlade da poveća plate njenim čelnicima baš na dan raspisivanja izbora ih dovodi u klasičan konflikt interesa. Dodatno, Agencija je zadužena i za nadzor nad promjenama u imovini javnih funkcionera, pa samim tim i članova Vlade, koji su odlučivali o zaradi direktorice te institucije i njenog zamjenika”, kazali su iz MANS-a

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Vladu Crne Gore da poništi Odluku o povećanju plata rukovodstvu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Iz MANS-a su kazali da je Vlada odluku o povećanju zarade direktorici ASK-a i njenom zamjeniku za trećinu donijela na dan raspisivanja izbora, na sjednici 3. avgusta.

“Ta Agencija treba da kontroliše na koji način se u predizbornom period koriste državni fondovi, ali i kako se bogate javni funkcioneri, uključujući i same članove Vlade. Na sjednici od 3. avgusta 2022. godine, Vlada je usvojila Odluku o dopunama odluke o specijalnom dodatku, po kojoj se u članu 15 a predviđa da „U Agenciji za sprječavanje korupcije pravo na specijalni dodatak u visini od 30 odsto osnovne zarade ostvaruje direktor i pomoćnik direktora”, piše u u saopštenju MANS-a.

Ističu da je istog dana predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao lokalne izbore u Podgorici i još 13 opština.

Agencija za sprječavanje korupcije je, između ostalog, zadužena za kontrolu potrošnje državnih organa u izbornom periodu, prenose “Vijesti”.

“Zbog toga odluka Vlade da poveća plate njenim čelnicima baš na dan raspisivanja izbora ih dovodi u klasičan konflikt interesa. Dodatno, Agencija je zadužena i za nadzor nad promjenama u imovini javnih funkcionera, pa samim tim i članova Vlade, koji su odlučivali o zaradi direktorice te institucije i njenog zamjenika”, kazali su iz MANS-a.

Ističu da je ovo problematično i zato što ASK skoro pet mjeseci nije odlučivao o slučaju puta u Dubai koji predsjednik Vlade Dritan Abazović nije prijavio kao poklon u okviru svog godišnjeg izvještaja.

“MANS je još 7. aprila podnio prijavu ASK-u kojom smo tražili da utvrdi da li je Dritan Abazović prekršio zakon jer nije prijavio put u Dubai kao poklon koji je dobio od nepoznaog lica. Ni skoro pola godine kasnije Agencija nije donijela odluku u tom predmetu, a sada njenim čelnicima Vlada na čelu sa gospodinom Abazovićem povećava zarada. Smatramo da je sama Agencija trebala da reaguje i ocijeni da ta odluka Vlade predstavlja neprimjeren uticaj na tu instituciju, kao što je to ranije radila u nekim slučajevima. Međutim, pošto su u pitanju lični interesi direktorice ASK-a i njenog zamjenika, ta institucija se po ovom pitanju nije oglašavala”, zaključili su iz MANS-a.

Foto: MANS

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!