Ruski kolaps: Ruska vojska prvo protjerana sa sjevera, a sada i sa istoka zemlje

Rusija je potvrdila da se u subotu povukla iz ključnih gradova Izjuma i Kupjanska. rekavši da će povlačenje omogućiti njenim trupama da se „pregrupišu“. Oba grada su bila glavna logistička čvorišta ruskih snaga u Donbasu

Ukrajinske trupe nanijele su “veliki operativni poraz” ruskim snagama, saopštio je Institut za proučavanje rata (ISV) koji redovno objavljuje mape sa prikazima aktuelnog stanja na bojištima u Ukrajini.

Rusija je potvrdila da se u subotu povukla iz ključnih gradova Izjuma i Kupjanska. rekavši da će povlačenje omogućiti njenim trupama da se „pregrupišu“.

Oba grada su bila glavna logistička čvorišta ruskih snaga u Donbasu. Ruske trupe su pokušavale da napreduju ka Kramatorsku i Slavjansku. Izjum je posebno bio jedan od najutvrđenijih delova ruske linije fronta.

Ukrajina je saopštila da je povratila više od 3.000 kvadratnih kilometara od ruskih snaga. Podsetimo, u aprilu mesecu, malo više od mesec dana od početka invazije, ruske snage povukle su se sa severa Ukrajine.

Džastin Bronk iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (Rusi) rekao je za Bi-Bi-Si da su ruski položaji u Harkovu pretrpeli “potpuni kolaps”.

Rusko povlačenje je, rekao je, „svakako najdramatičniji preokret koji smo videli kod Rusa otkako su se povukli iz Kijeva u aprilu“, piše “Blic”.

ISV je saopštio da Ukrajina sada kontroliše skoro cio region Harkova i da je napredovanje okončalo izglede da bi Rusija mogla da zauzme ceo Donbas u trenutnoj fazi rata.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!