Đukanović: Bliže smo nego ikad stabilnoj vladi koja će zemlju voditi putem evropskog razvoja (VIDEO)

“I ovogodišnji samit je potvrdio da je nedvosmislena podrška evropskom putu razvoja svih zemalja regiona i da su Slovenija i Hrvatska naši prijatelji i susjedi koji će unutar EU nastaviti da zagovaraju izvjesnost dogledne perspektive članstva za sve naše zemlje. Tome svjedoče i usvojeni zaključci sa današnje rasprave. U šest zaključaka se posebno potencira važnost ubrzanja procedure pregovora sa svim zemljama regiona, koje su u različitim fazama procesa pridruživanja EU”, rekao je Đukanović

Crna Gora je danas bliže nego bilo kada cilju da kroz demokratske procedure, uključujući i parlamentarne izbore, dođe do stabilne, političke vlade koja će nastaviti da zemlju vodi putem evropskog razvoja, kazao je predsjednik Milo Đukanović, nakon 11. Samita Brdo-Brioni Procesa.

Na samitu je, kako je naveo u video obraćanju, usvojeno šest zaključaka, u kojima se posebno potencira važnost ubrzanja procedure pregovora sa svim zemljama regiona.

“Taj format je vrlo dragocjena platforma za razgovor na teme regionalne saradnje i dostizanja onoga što je zajednički cilj svih zemalja, članstva u Evropskoj uniji. Format je zanimljiv i koristan zato što je iniciran od strane dvije države koje su donedavno živjele u sastavu bivše Jugoslavije, Slovenije i Hrvatske, koje veoma dobro poznaju problematiku Zapadnog Balkana i dobro poznaju ono što je značaj evropske perspektive za naš region, i značaj završetka procesa ujedinjena Evrope, za stabilnost i prosperitet kontinenta”, rekao je Šukanović, prenose “Vijesti”.

Zato je svih ovih godina, kako je kazao, “za nas bilo veoma važno da imamo platformu na kojoj možemo razgovarati o tom pitanju”, računajući da će Slovenija i Hrvatska pokazati potreban senzibilitet za ono što su evropski interesi svih zemalja u našem regionu.

“I ovogodišnji samit je potvrdio da je nedvosmislena podrška evropskom putu razvoja svih zemalja regiona i da su Slovenija i Hrvatska naši prijatelji i susjedi koji će unutar EU nastaviti da zagovaraju izvjesnost dogledne perspektive članstva za sve naše zemlje. Tome svjedoče i usvojeni zaključci sa današnje rasprave. U šest zaključaka se posebno potencira važnost ubrzanja procedure pregovora sa svim zemljama regiona, koje su u različitim fazama procesa pridruživanja EU. Posebno se ističe važnost dodjele statusa kandidata Bosni i Hercegovini, na tragu onog što je već urađeno za Ukrajinu, i dodatno se potencira važnost obezbjeđivanja bezviznog režima odnosa između svih zemalja u regionu i EU”, dodao je Đukanović.

Podsjetio da je Kosovo jedina preostala zemlja regiona koja nema pogodnost olakšanog putovanja za svoje građane unutar EU.

“Mislim da je ukupan razgovor bio veoma odgovoran i da su u maksimalnoj mjeri izbjegavana konfliktna pitanja koja imaju bilateralni karakter, ili koja su možda čak konfliktna pitanja pojedinih zemalja kao unutrašnja pitanja, a da je do izražaja došlo upravo zajedničko opredjeljenje da je evropski put najbolji izbor za sve zemlje našeg regiona i da treba nastaviti sa intenzivnim kontaktom sa EU i zemljama članicama, kako bi se taj put što je moguće više otvorio i kako bi se stvorili uslovi za ubrzanje tog procesa, vjerujući da je to najbolja moguća formula za učvršćivanje stabilnosti našeg regiona, i za ekonomski i demokratski prosperitet koji je potreban građanima regiona”, rekao je predsjednik.

Đukanović je na samitu govorio i o unutrašnjim političkim procesima u Crnoj Gori.

“Pomenuo sam da Crna Gora u posljednje dvije godine prolazi jednu interesantnu fazu svog demokratskog razvoja, da je to možda iz ugla naših susjeda, regiona i EU moglo izgledati i, da kažem, problematično, ali da je svakako Crna Gora i u tom periodu pokazala da je čvrsto opredijeljena za dalji nastavak evropskog puta, da je izdržala sva iskušenja i da je danas bliže nego bilo kada tom svom cilju, a to je da kroz demokratske procedure, uključujući i parlamentarne izbore, dođe do stabilne, političke vlade koja će nastaviti da zemlju vodi putem evropskog razvoja. Crna Gora je u čitavom periodu od 2006. do danas bila važan promoter evropskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana. Ubijeđen sam da će tako biti i ubuduće i da će Crna Gora nastaviti sa intenzivnom saradnjom unutar regiona, vjerujući da će ta regionalna saradnja svima nama pomoći da što prije dostignemo svoj evropski cilj”, zaključio je Đukanović.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!