Admiralu Vladimiru Baroviću otkrivena spomen-ploča na Visu

“Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje, mene tada više neće biti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im ništa nije skrivio”, piše na spomen-ploči koju su, kako se navodi, u znak sjećanja i poštovanja podigli Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Ministarstvo odbrane te države i Grad Vis

Crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću, koji je odbio da učestvuje u agresiji JNA na Hrvatsku, večeras je na ostrvu Vis u toj državi otkrivena spomen-ploča.

“Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje, mene tada više neće biti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im ništa nije skrivio”, piše na spomen-ploči koju su, kako se navodi, u znak sjećanja i poštovanja podigli Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Ministarstvo odbrane te države i Grad Vis.

Iz Ministarstva vanjskih poslova ranije danas saopšteno je da će spomen-ploču otkriti potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Tada je najavljeno da će svečanosti prisustvovati i hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar odbrane Mario Banožić i gradonačelnik Visa Ivo Radica, pišu “Vijesti”.

“Admiral Barović, komandant već tada Miloševićeve vojske odbio je naredbu Generalštaba da bombarduje velike primorske gradove u Hrvatskoj. Njegova poruka bila je ‘Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im ništa nije skrivio’. Izabrao je časnu vojničku smrt da ne bi sramotio tada već umrlu državu kojoj se zakleo”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) pozdravili su prisustvo crnogorske delegacije na otkrivanju spomen ploče.

Foto: twitter.com/CGOCCE

Idi na VRH
error: Content is protected !!