Rublja raste, a euro tone na rekordno najniži nivo: “Velika bi katastrofa mogla biti na pomolu”

Valuta zemalja eurozone pala je za 0,44 odsto na 0,991 dolara u ponedjeljak ujutro. Prethodno je euro pao na 0,988 dolara, najniži nivo od jeseni 2002. godine. Strahovi od novog pada podstakli su ulagače da pohrle prema dolaru, koji se smatra sigurnom imovinom. Indeks dolara porastao je na 0,46 odsto na 110,04 što je najviše u posljednjih 20 godina

Euro je pao ispod 0,99 dolara prvi put u dvije decenije nakon što je Rusija zaustavila dotok prirodnog plina kroz ključni plinovod Sjeverni tok, pojačavajući tako rizik od duboke recesije, piše “Jutarnji list”.

Valuta zemalja eurozone pala je za 0,44 odsto na 0,991 dolara u ponedjeljak ujutro. Prethodno je euro pao na 0,988 dolara, najniži nivo od jeseni 2002. godine. Strahovi od novog pada podstakli su ulagače da pohrle prema dolaru, koji se smatra sigurnom imovinom. Indeks dolara porastao je na 0,46 odsto na 110,04 što je najviše u posljednjih 20 godina.

Podsjećamo, Rusija je u petak objavila da na neodređeno vrijeme zaustavlja dotok prirodnog plina u Evropu nakon što je Sjeverni tok 1 prošlu srijedu zatvoren “zbog održavanja”, kako tvrde. Iz Gazproma poručuju da će zaustaviti protok dok ne poprave curenje ulja u turbini. No, mnogi analitičari zdravorazumski primjećuju da je suspenzija plina uslijedila nakon što su ministri finansija G7 finalizovati dogovor o pokušaju limitiranja ruske cijene nafte.

Prije prošle srijede, Rusija je smanjila protok prirodnog plina kroz Sjeverni tok 1 na samo 20 odsto kapaciteta. Ograničavanje vitalnih energenata dovelo je do vrtoglavog skoka cijena prirodnog plina i električne energije.

Mnogi analitičari i ekonomisti sada očekuju da će privreda eurozone u nadolazećim mjesecima pasti u recesiju jer će domaćinstva i preduzeća, između ostalog, drastično smanjiti potrošnju energije. To će snažno opteretiti euro koji je od početka godine pao za gotovo 13 odsto.

U međuvremenu, američke Federalne rezerve agresivno su povećale kamatne stope što je ulagače privuklo dolarima. Indeks dolara skočio je otprilike 15 odsto ove godine.

Britanska funta također se našla pod velikim pritiskom dok se Britanci bore s vlastitom energetskom krizom. Funta je u ponedjeljak pala za 0,23 odsto u odnosu na dolar, a od početka siječnja pala je za više od 15 odsto.

Naaem Aslam, ekonomski strateg na trgovačkoj platformi Avatrade, izjavio je za Business Insider: “Potrošači se bore svaki dan i zabrinuti su za svoje račune. Nema brzog rješenja za ovaj problem, velika bi katastrofa mogla biti na pomolu.”

Foto: Ilustracija (Printscreen/ClientesCD)

Idi na VRH

error: Content is protected !!