Bosanac živi u kolibi sa 2 medvjeda: Cijelu penziju dam na njih, mnogo jedu, bole me zglobovi od tegljenja vreća kukuruza (VIDEO)

Emin je jedan od rijetkih Bosanaca koji je dobio sudsku parnicu protiv države jer su inspektori napisali nalaz da on ne može držati medvede nego da se moraju eutanizovati. Sud je presudio u Eminovu korist jer država, odnosno kanton Središnja Bosna nema azil za medvjede

Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa već 17 godina troši penziju na dva medvjeda o kojima brine.

Vremešni Emin je Laku usvojio, a Gvidu kupio nakon što su mu krivolovci ubili majku. Laka je sa Eminom spavao u krevetu punih osam meseci jer je bio bolestan, navodi Telegraf.

Emin je jedan od rijetkih Bosanaca koji je dobio sudsku parnicu protiv države jer su inspektori napisali nalaz da on ne može držati medvede nego da se moraju eutanizovati. Sud je presudio u Eminovu korist jer država, odnosno kanton Središnja Bosna nema azil za medvjede.

Za 17 godina Emin tvrdi da je na njih potrošio najmanje 150.000 maraka, a njega je obišao novinar Srećko Stipović.

“Sedamnaest i po godina hranim medvjeda. Patim se, patim se da bi njima udovoljio. Komšija donosi jabuke i krastavce iz plastenika. Sve što mu ostane od hrane on donese. Ja kupujem kukuruz. Medvedi mnogo jedu. Pojedu četrdeset pet kilograma kukuruza za samo tri dana”, priča Emin Ljutić, piše “Kurir”.

Naglašava da nije milioner pa da shodno hrani medvede tom mjerom, “ali na svu sreću uvijek se nađu dobri ljudi koji doniraju koji dinar”.

“Sve pare od doniranja potrošim za hranu za medvede. Već sam se umorio. Imam problem sa zglobovima zbog teglenja vreća sa kukuruzom. Donacije mi mnogo znače i olakšavaju mi cjelokupan posao”, kaže Emin i dodaje da se za sedamnaest godina ne može izračunati koliko su i šta su medvjedi sve pojeli.

Prije samo nekoliko dana, podsjeća “Kurir”, odjeknula je vijest da je Sinan Čizmić iz Željeznog Polja kod Žepča usmrtio medvjeda koji mu je napao stado i to tokom borbe prsa u prsa.

Foto: Printscreen


Idi na VRH
error: Content is protected !!